Rusya konutu ihya edecek

Rusya ve Türkiye arasındaki olumlu gelişmeler konut sektörünü pozitif etkileyecek.

Rusya konutu ihya edecek
Rusya konutu ihya edecek
GİRİŞ 06.07.2016 14:18 GÜNCELLEME 06.07.2016 14:18

Rusya ve Türkiye arasında esen barış rüzgârı iki ülke arasındaki ticareti de olumlu etkileyecek. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Turizmden sonra konut sektörünün de gözü ülke arasında yaşanan gelişmelerde. Dünyanın alım gücü en yüksek ülkelerinden biri olan Rusya'yı yok sayamayız. Hükümetin attığı adımı destekleyici atılımlar yapmamız gerekiyor. Türkiye'yi Rusya'da tanıtmamız gerek" dedi.

TANITIMA AĞIRLIK VERELİM

Türkiye'yi yabancı ülkeler arasında en çok Irak başta olmak üzere Kuveyt, İran, Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri'nin tercih ettiğini belirten Demir, "Sektör oyuncuları olarak bizler nasıl İran, Irak, Kuveyt'te pazarlama stratejileri ve faaliyetleri yürütüyorsak, Rusya için de hükümetin adımını destekleyici aksiyonlar yapmamız gerekiyor. Rusya'da düzenlenen fuar ve etkinlikleri takip etmeliyiz. Özetle Rusya'da Türkiye'nin tanıtımını yapmalıyız. Uzatılan bu 'zeytin dalı' konut sektörüne de değecektir. İlerleyen günlerde iki ülke arasındaki ilişkiler daha da yerine oturacaktır" diye konuştu.

4'ÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR

Mayıs 2012'de yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye'den mülk sahibi olmalarının önü açıldı. 2013-2016 arasında TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 62 bin adet konut, yabancı yatırımcılara satıldı. Bu rakamın büyük bir kısmını Arap yarımadası ve çevresindeki ülkeler oluşturuyor. Yine TÜİK verileri doğrultusunda 2016'da sadece yabancılara satılan 7 bin 926 konutun bin 400 adedini Iraklı yatırımcılar aldı. Listenin ikinci sırasında Kuveyt ve üçüncü sırasında ise Suudi Arabistan yer alıyor. Dünyanın en fazla alım gücüne sahip ülkelerinden biri olarak kabul edilen Rusya ise bu listenin dördüncü sırasında yer alıyor.

?İSTANBUL'DAN SONRA ANTALYA REVAÇTA

Türkiye'nin her coğrafyasının yabancı yatırımcılar tarafından tercih edildiğini kaydeden Hamit Demir, yabancı yatırımcıların sadece İstanbul değil, Türkiye'nin birçok semtine yatırım yaptıklarına dikkat çekti. Demir, "Her ülke Türkiye'den farklı bir lokasyon tercih ediyor. Örneğin Yalova'dan Tekirdağ'a kadar uzanan, İstanbul'u da içine alan aksı ağırlıklı olarak Arap yatırımcıların tercih ettiğini söyleyebiliriz. Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi Dubaili yatırımcılar ise Karadeniz Bölgesi'yle ilgileniyor. Kuzey komşumuz Rusya ise Antalya ve Mersin gibi Akdeniz iklimine hakim sıcak kentleri seviyor. Verilere göre, yabancı yatırımcılar İstanbul'dan sonra en çok Antalya'dan konut alıyorlar" dedi. Demir İnşaat'ın da markalı konut konseptini Antalya'da devam ettirmeyi planladığını açıklayan Demir, "Bölgede proje geliştirmek için çalışmaları sürdürüyoruz. Antalya'da ilgilendiğimiz birkaç arsa var. Bu ilimize İstanbul standartlarında bir proje yapmak istiyoruz" dedi.

UKRAYNA'YA 25 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Demir İnşaat, Türkiye'de İstanbul'un çeşitli semtlerinde yaptığı konut projeleriyle öne çıktı. Türkiye'deki tecrübesini yurtdışına taşıyan şirket, Ukrayna'da Türk Şehri adıyla, konut, otel ve AVM'den oluşan bir proje geliştirdi. Ukrayna Vinnitsya'da yaklaşık 600 daire ve bir otelden oluşan, altında ticari alanlar bulunan projeye geçtiğimiz yılın ekim ayında start veren şirket, yıllar önce Kiev'de satın aldığı 530 dönümlük büyük arazisinde, AVM, konut, villa ve otelden oluşan yeni bir proje planlıyor. Hamit Demir, "2007-2008 yılında Ukrayna'da proje geliştirmek üzere arazi almıştık. 2008 kriziyle beraber durağana geçtik. Fiyatların dip yapmasıyla orada arazi alımını sürdürdük. 2015'te Ukrayna-Rusya arasındaki Kırım krizinin durulmasıyla yatırımımıza başladık" dedi. Vinnitsya'daki otel ve konut projesine ilk etapta 25 milyon dolarlık yatırım planlanıyor.

İKİNCİ ADIM ALMANYA

Ukrayna'dan başka ülkelerde de proje geliştiren şirket Almanya'ya açılmayı planlıyor. Geçtiğimiz hazirandan itibaren Berlin'de bir çalışma yaptıklarını belirten Demir, "Berlin'de devletten yani bakanlıktan talep ettiğimiz üç yerimiz vardı. Bunlardan ikisi onaylandı. Süreç gayet olumlu bir şekilde ilerliyor. Önümüzdeki günlerde Almanya'ya giderek çalışmaları başlatacağız. Demir İnşaat olarak Berlin'de konut ve AVM'den oluşan güzel bir proje düşünüyoruz" dedi.