Dar gelirliyi ev sahibi yapacak sistem geliyor
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasının önünü açacak ‘Yapı Tasarruf Sandığı’ sisteminin 2018’de devreye gireceğini açıkladı.
Hükümet dar gelirlileri ev sahibi yapmak için yeni bir sistem hayata geçiriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, dar gelirlilerin tasarruflarıyla konut sahibi olmalarını sağlamaya dönük 'Yapı Tasarruf Sandığı' sistemiyle ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı. Gayrimenkul sektörüne hitap edecek bu sistemle, konut sahibi olmak isteyen tüketiciler, belli süre tasarruf yapacak ve bu sandıktan piyasaya göre daha düşük faizli konut kredisi kullanacak.
HEM EV SAHİBİ YAPACAK HEM TASARRUF YAPTIRACAK
Sistem ile dar gelirlilerin para biriktirerek konut sahibi olmaları ve aynı zamanda da bir tasarruf imkanının kolaylaştırılmasının amaçlandığını anlatan Akben, çalışmaların hemen hemen tamamlandığını, 2018’de bu sistemin faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi.
YAPI TASARRUF SANDIĞI NEDİR?
Yapı Tasarruf Sandığı, sadece gayrimenkul sektörüne hitap ediyor. Dolayısı ile faiz oranları da bankadan tamamen bağımsız olmakla birlikte tamamen vatandaşa hizmet eden bir sistem. Avrupa'da Almanya, İsviçre, Avusturya, Hollanda gibi ülkeler yapı tasarruf sandığı sistemini uygulayan bazı ülkeler. Özellikle Almanya bu konuda gayet iyi seviyede. Toplamda 110 milyar Euro'luk hacmi ile bankalar arasında 4. sırada yer alıyor.
BAKAN ELVAN: YAPI TASARRUF SANDIĞI ÇALIŞILMASI GEREKEN BİR KONU
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ülke olarak tasarruf oranımızın düşük olduğunu söyleyerek, "Bununla ilgili bazı çalışmalar yaptık. BES, çeyiz hesabı, konut hesabı gibi uygulamaları hayata geçirdik. Ancak bir banka müdürümüz 'Yapı Tasarruf Sandığı' modelini önerdi. Bu model üzerinde Bankalar Birliği'nin bankacılık alanında önemli çalışmalar yapması gereken bir konudur" demişti.
YAPI TASARRUF SANDIĞI NASIL İŞLİYOR?
Yapı Tasarrufları Sandığı, dar gelirli vatandaşlara öz kaynak sağlama amacıyla kurgulanmış. Bu bir anlamda sosyal devlet politikası. Buradaki avantaj şu; siz bugün sisteme giriş yaparken diyorsunuz ki 'Ben 3 yılda 30 bin lira para biriktiririm'. Sistem de size 3 yılın sonunda 30 bin lira daha kredi vermeyi garanti ediyor ve böylece 60 bin lira paranız oluyor. Sisteme giriş yapacağınız gün imzalayacağınız anlaşmada, sistem kapsamında sizin 3 yıl sonra kullanacağınız faiz oranı da belirtiliyor ve bu oran piyasanın altında oluyor. Bu süre içerisinde piyasa faiz oranı değişse de sistem size sunduğu faiz oranını hiçbir şekilde değiştirmiyor.
-
KAKTÜS 6 yıl önce Şikayet EtAvrupada sistem böyle değil ki. SallamayınBeğen Toplam 1 beğeni
-
Atarlı Vatandaş 6 yıl önce Şikayet EtBu kurguyu yapan yetkililer dar gelirliyi kendisi gibi düşünüyor galiba! Yahu el insaf! Dar gelirli dediğiniz kişi asgari ücretle çalışan bir kişi hem 1000TL kira ödeyece hemde ayda 1000TL birikim yapacak öylemi? bu nasıl matematik hesabı? sizin yatacak yeriniz yok! sizin işiniz gücünüz milletin elindeki 2 kuruş parayı da bankalara peşkeş çekmek! siz dar gelirliyi ev sahibi yapmak istiyorsanız kira öder gibi küçük taksitlerle ev almanın yolunu açın!Beğen Toplam 3 beğeni
-
asgari üçretl 6 yıl önce Şikayet Etsacma bir sey hadi haberin dediği gibi bir hesap yapalım hatta 40 bin biriktirip 40 bin alalım etti 80 bin 3 yılda geri öedenecek 40 bin artı faizi trkiede 80 bin ile 1+1 bile nerdeyse yok evler 135 bin ortama dan baslıyor geriye kalan 55 bin nerden gelecek yada banka kredisi ceksen 55 bin +40 bin + bunların faizi nasıl öedeneek sadece milletin cebinden 3 yıl para cekmek için cıkan bır sistem bosuna ümitlenmeyın arkadaslarBeğen Toplam 4 beğeni
-
ahmet sezer 6 yıl önce Şikayet EtHem dar gelirli olacak hemde para biriktirecek, ilginçBeğen Toplam 14 beğeni
-
sawas 6 yıl önce Şikayet Etdar gelırlı zaten gelırsız sayılır memleketlımBeğen Toplam 1 beğeni
-
mübarekinsan 6 yıl önce Şikayet Etgelirsiz değil dar gelirli diyor biraderBeğen
-
Abdullah 6 yıl önce Şikayet EtGeç kalınmış iyi bir proje ama enflasyona karşı birikintilerin korunması gerekiyor. 3-4 yıl önce 150 metrekare evler ne kadardı. Şimdi ne kadar?! 3-4 yıl sonra ne olacak!. Altına endeksli hesap da daha mantıklı olabilir.Beğen Toplam 3 beğeni