Konut kredisi kullananlar bu karara dikkat!

Tokat 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, Tokat'ta 60 ay vadeli 25 bin lira konut kredisi kullanan bir vatandaşa, bankanın dosya masrafı ve ekspertiz ücreti olarak aldığı 1250 lirayı iade edilmesine karar verdi.

Konut kredisi kullananlar bu karara dikkat!
Konut kredisi kullananlar bu karara dikkat!
GİRİŞ 17.07.2013 15:11 GÜNCELLEME 17.07.2013 15:11

Bankadan kredi kullanan tüketiciden alınan dosya masrafı ve ekspertiz ücretinin tamamı için, mahkemeden iade kararı çıktı.

Konut kredisi kullananlara yargıdan bir müjdeli haber geldi. Tokat 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, bir bankanın konut kredisi kullanan tüketiciden aldığı dosya masrafı ve ekspertiz ücretinin tamamının tüketiciye iadesine karar verdi.

BİN 250 LİRA ALINDI

Takvim gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, kredi kullananlardan talep edilen komisyon ve dosya masrafları konusunda yargıdan iade kararları çıkıyor. Ancak bu masraflardan vazgeçilmiyor. Kredi kullanan vatandaşlardan dosya masrafı, ipotek kaldırma ücreti, istihbarat adı altında para alan bankalara yönelik bir karar daha çıktı. Tokat'ta 60 ay vadeli 25 bin lira konut kredisi kullanan tüketici, kendisinden alınan bin 250 liralık ekspertiz ücreti ve dosya masrafının iadesi için hakem heyetine müracaat etti. Ancak heyet talebi reddetti. Bunun üzerine tüketici, bu kararın kaldırılması talebiyle mahkemeye gitti.

'SÖZLEŞMEDE OLMALI'

Tokat 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararında, bankanın talep ettiği masrafların haklı, makul ve belgeye dayanmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Kararda, şöyle denildi: "Banka kredi verilmesi için yapılan masrafları sözleşme öncesinde tüketicinin bilgilendirilmesi ve sözleşmede hüküm bulunması şartıyla tüketiciden isteyebilir. Bu konuda ispat yükümlülüğü bankaya aittir. Yargıtay'ın yerleşik uygulamaları da bu yöndedir. Bu haliyle bin 250 lira dosya masrafı ve ekspertiz ücreti kesintisi yasal değildir ve davacıya iadesi gerekmektedir. Söz konusu talep bakımından davanın kabulüne karar verilmiştir."

BDDK DA KOLLARI SIVADI

Ücret ve komisyonlar konusunda yetki ile donatılacak olan BDDK, Bilgi Edinme Dairesi'ni yeniden yapılandırıyor. Haksız yere aidat alan, geriye dönük hesap işletim ücreti gibi uygulamalar yapan bankalar hakkında yasal işlem başlatılacak.

İSTİHBARAT MASRAFI HAKSIZ BULUNDU

Anamur Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi için tüketiciden istihbarat masrafı talep edilemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, bir tüketiciden bin 39 lira alan bankayı haksız buldu ve bu işlemin iptaline karar verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL