Konut kredisi on yılda 10'a katlandı

Konut kredileri son on yılda 10 kat artarak 12,4 milyar liradan 126,4 milyar liraya ulaştı.

Konut kredisi on yılda 10'a katlandı
Konut kredisi on yılda 10'a katlandı
GİRİŞ 28.01.2015 13:36 GÜNCELLEME 28.01.2015 13:36

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, bankalar ve finansman şirketlerinden kullanılan konut kredi miktarı son on yıllık dönemde 12 milyar 356 milyon liradan 126 milyar 439 milyon liraya yükseldi. Böylece konut kredisi on yılda 10 kat artış gösterdi.

Son 5 yıllık dönem konut kredilerindeki artış incelendiğinde mevduat bankalarının yüzde 100, katılım bankalarının yüzde 225 ve finansman şirketlerinin yüzde 347 büyüdüğü görülüyor. 2010 yılında mevduat bankalarından 57,3 milyar TL, katılım bankalarından 3,3 milyar TL ve finansman şirketlerinden 187 milyon TL olmak üzere 61 milyar TL konut kredisi kullanılırken, toplam konut kredisinin yüzde 94,2'si mevduat bankalarından, yüzde 5,5'inin katılım bankalarından ve yüzde 0,3'lük kısmının finansman şirketleri tarafından kullandırıldığı gözlendi.

Her geçen yıl katılım ve finansman şirketlerinin payı artarken, geçen yılsonu itibarıyla konut kredilerinin yüzde 90,7'si mevduat bankları, yüzde 8,6'sı katılım bankaları ve yüzde 0,7'si finansman şirketleri tarafından kullandırıldı. 2010-2014 yılları arasında konut kredisindeki büyüme ortalama yüzde 25 artış gösterdi.

- Konut kredi faiz oranları düşme eğiliminde

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısında, "Ocak enflasyonu 1 puandan fazla, öngörülenden çok fazla düştü diyelim. 24 Şubat'ta yapacağımız toplantıya (PPK) çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Reel faiz, çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizini enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

Analistler, Başçı'nın bu ifadelerinin şubat ayında olağanüstü Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplanarak faiz koridorunun üst bandında anlamlı/güçlü, politika faizinde ise ölçülü faiz indirim kararı alınabileceğini tahmin ediyor.

Kredi piyasası için referans niteliğinde olan faiz koridorunun üst bandında indirim yapılması durumunda kredi faiz oranlarına pozitif yansıyacağını ve bankacılık sektörünün en kısa sürece buna intibak sağlayacağını belirten analistler, yüzde 0,90-1,10 aralığında olan konut kredisi faiz oranlarında da aşağı yönlü hareketlerin olabileceğini öngörüyor.

- Konut talebinde canlanma bekleniyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk defa konut edinenlere teşvik verileceğine ilişkin açıklamalarının ardından gözler gayrimenkul ve bankacılık sektörüne çevrildi. Konut edinmek için bankalarda açılacak hesaplara yatırılan paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği verilmesinin hem konut hem de bankacılık sektörü açısından olumlu olacağı yönünde görüş bildiren analistler, gelecek aylarda konut faiz oranlarındaki düşüşle birlikte konut talebinde canlanmanın olacağını ifade ediyor.

Konut satışında geçen yıl 1 milyon 165 bin 381 ile tarihi zirve görülmüştü. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının pozitif etkilerinin sektöre bu yıl daha fazla yansıyacağına dikkati çeken analistler, hem devlet teşviki hem de faiz oranlarında yaşanacak düşüşün konut satışında tarihi yeni zirvelerin görülebileceğini tahmin ediyor.

KAYNAK: AA