Konut piyasasında sarı alarm!

İnşaat şirketleri, borçlarını yükselen konut fiyatları sayesinde ödeyebiliyor. Ancak borçlanma seviyesinde 10 yılın zirvesine çıktı.

Konut piyasasında sarı alarm!
Konut piyasasında sarı alarm!
GİRİŞ 25.04.2016 09:51 GÜNCELLEME 29.04.2016 21:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'de inşaat sektörü son yıllarda gaza bastı, konut fiyatları ise yükseldi. Ancak konut sahipleri için bir tehlike olmasa da, inşaat şirketlerinin borçları 10 yılın zirvesini gördü.

BORÇLAR ARTAN FİYATLARLA ÖDENİYOR

İlk bakışta, dünyanın en iyi performans gösteren konut piyasası, patlamaya hazır bir balona ilişkin pek fazla işaret göstermiyor.

Piyasa 'mortgage'lere fazla bel bağlamıyor ve Türk konut sahipleri, geçen yıl tüm ülkelerden daha hızlı artan konut fiyatlarının yardımıyla, borçlarını güvenilir bir şekilde geri ödüyor. İnşaat sektörünün ülkenin yatırımlarında Çin'dekinden daha fazla bir pay aldığı bir dönemde risk, konut sahiplerinden ziyade konut inşa edenlerde.

'SORUN KALDIRAÇTA'

Türkiye'de konut geliştirme şirketlerinin borçlanma payı, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda ve tüm şirket borçlanmalarının yaklaşık beşte birini kapsıyor. Bu borçların artan kısmı kötüye gidiyor ve sektörün takipteki kredilerinin payı son beş yılda yaklaşık ikiye katlandı.

İstanbul merkezli araştırma şirketi Integras'ın bankacılık analisti Ercan Uysal, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Mortagage'ler sorun oluşturmuyor, "Sorun konut şirketlerinin kaldıracında" şeklinde görüş bildirdi.

KAYNAK: BLOOMBERG
YORUMLAR 5
  • MUSTAFA 7 yıl önce Şikayet Et
    Herkes ev almak için kredi çekiyor. 10 yıl borçlanıyorlar. Amerika'daki gibi emlak sektörü patlamazsa iyi.
    Cevapla
  • bıktık artık 7 yıl önce Şikayet Et
    ne yapalım yani bu boş dibi delik Dünyada hiç bir şeyin sahibi olamadık . onlar varın yani varlığın sıkıntısını çekiyorlar.biz ise yokluğun sıkıntısını çekiyoruz .Bu devlet birde hiç bir şeğin sahibi olmayan vatandaşlarını görmesi lazım .aksi halde durumlar iyi değil ve aslada iyi olmayacak..
    Cevapla
  • osman 7 yıl önce Şikayet Et
    balonun patlamasına az kaldı....brüt metrekare fiyatı 9.000 tl den kayaşehirde daire satıyolar şaka gibi
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    kim alıyorlar veya bu kadar para kazanan var mı
    Cevapla
  • Pamir 7 yıl önce Şikayet Et
    Alan oldukça 20 bine bile satarlar. Nasılsa alan var.
    Cevapla