TOKİ mobilyanın merkezini inşa edecek

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), mobilyanın kalbi olarak bilinen Kayseri'de, mobilya üretiminin ve satışının modern tesislerde gerçekleştirilerek, rekabet gücünün arttırılması amacıyla iki ayrı projeyi uygulamaya koydu.

TOKİ mobilyanın merkezini inşa edecek
TOKİ mobilyanın merkezini inşa edecek
GİRİŞ 06.08.2013 12:20 GÜNCELLEME 06.08.2013 12:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İnşaatı devam eden Mobilyakent projesi ile mobilyacılar modern şartlarda üretim imkanına kavuşacak. Türk Mobilya Merkezi projesi ile de üretilen mobilyaların pazarlanacağı mağazalar inşa edilecek. Türk Mobilya Merkezi'nde kurulacak trijenerasyon sistemi ile doğalgazdan üretilen elektrik işyerlerinde kullanılabilecek. Atık suların da geri dönüşümü sağlanarak yeniden kullanımına imkan verilecek.

Kayseri'de mobilya üretimi yapan esnafın daha modern şartlarda üretim yapabilecekleri tesislere kavuşması için Kayseri Mobilyakent projesinin inşaat çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen TOKİ'nin, şimdi de Kayseri'de üretilen mobilyaların satışının gerçekleştirileceği 'Türk Mobilya Merkezi' projesini hayata geçireceği belirtildi. TOKİ, Türk mobilyacıların rekabet gücünü arttıracak projenin ihalesini 16 Eylül'de İdarenin Ankara Bilkent'teki merkezinde gerçekleştirecek.
Mobilyakent'in temelini Başbakan attı

Temeli geçen yıl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Mobilyakent, Kayseri Şeker Fabrikası ve Kuzey Çevre Yolu arasında bulunan arsa üzerinde inşa ediliyor. Üretim alanlarının yaklaşık 425 bin metrekare kapalı alanda oluşması planlanıyor. Kayserili mobilyacılara modern şartlarda üretim imkânı sunacak proje kapsamında farklı tiplerde 688 işyeri ve 2 cami inşa edilecek. Muhtelif büyüklükteki bu işyerlerinin en küçüğü 92, en büyüğü ise bin 847 metrekare genişliğinde olacak. İşyerleri "zemin+asma tavanö şeklinde tasarlandı. Prefabrik nitelikte olacak işyerlerinden 16'sı betonarme inşa edilecek.

Mobilya Merkezi 300 bin metrekare

Yaklaşık 300 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan "Türk Mobilya Merkeziö 458 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 227 mobilya satış mağazasından oluşacak merkezde yılın 365 günü fuar mantığı ile ev ve ofis mobilyasını tamamlayacak tekstil ürünleri, halı, perde, aydınlatma, beyaz eşya gibi sektörlerde çeşitli büyüklüklerde stant şeklinde 200 mağaza yer alacak. Türk Mobilya Merkezi'nde mağazalarının yanı sıra fuar alanı, banka şubeleri, market, sosyal alan, kafeler, yüzme havuzu, spor salonları ve mobilya sektörüyle ilişki içerisinde olabilecek sektörlere kiralanabilecek alanlar bulunacak.

Mobilya merkezi trijenerasyon sistemi ile donatılacak. Trijenerasyon sistemi sayesinde doğalgazdan elektrik üretimi sağlanacak, açığa çıkan ısıdan iklimlendirme için enerji geri dönüşümü sağlanacak. Mobilya merkezi, yenilenebilir enerji sistemleri ile yapı enerji verimliliği konusunda A sınıfı sertifika almaya aday olacak. Ayrıca atık kullanım suyu filtre istasyonu sistemi kurularak, suyun geri dönüşümlü olarak kullanılması da amaçlanıyor.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a re . Yukarıdaki haberdeki toki'nin projesine gelince, 50 katlı yap arkadaş, istanbulda yap, kayseride yap, ankarada inegölde yap, bu mobilya ile uğraşanlar hepsi bir binaya sığsın . Etrafına'da bir avm yaparsın ürettiğini dükkanın da pazarlar . Orada çalışanlar da insan, % 80'de yeşil alan yapsan müthiş olur. tek kat yaparsan %10 yeşil alan bile koyamazsın . Ama kat sayısı artınca bu iş kolay ...
    Cevapla
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a. Çok güzel bir proje . Ama şöyle düşünmek lazım . İstanbul mesela, binaların boyu 2 kat artsa %50 alan boşalacak, yani yeşil alan % 50 artacak.4 kat arttığını düşünelim !!! Çin'de mesela sanayi tesislerini gösteriyor 40-50 kat . Eee, Toki'de bunları düşünmeli . Şimdi, 540 gün istanbul'daki köprülere bakım yapılacak :) Mecburi bakım, belki yıllarca ihmal edildi . O zaman İstanbul'da 540 gün hayat duracak, köprülerin olmadığı dönemlerdeki gibi bir durum ortaya çıkacak . Plansız yapılaşmanın sonu . Mütaahhitlerin açgözlülüğü toplumun vurdumduymazlığı, hangi ahlaklı kişi yeşil bir alanı yıkıp apartmanlar diker veya kaliteli bir insan gidip bu insanlardan mülk satın alıp adeta helal olsun der.Halbuki boğaz bölgesinde imara açılmamış alanlar olsa 300 gün bakımı ertelersin, 300 günde 2 boğaz köprüsü daha yaparsın .
    Cevapla