ABD'den itiraf gibi TANAP açıklaması!

AB yetkilileri, TANAP'ın hayata geçirilmesiyle Türkiye ve AB arasındaki stratejik ortaklığın pekişeceğini söyledi.

ABD'den itiraf gibi TANAP açıklaması!
ABD'den itiraf gibi TANAP açıklaması!
GİRİŞ 10.06.2016 10:40 GÜNCELLEME 10.06.2016 10:40
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi, Tarım ve Enerji Bölüm Başkanı Balazs Gargya, "Türkiye ve Avrupa piyasaları arasında doğrudan bir bağlantı kurulması ve Türkiye'nin enerji merkezine dönüşmesi, Avrupa'nın enerji arz güvenliği açısından faydalı olur" dedi.

AB olarak Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki gelişimini yakından takip ettiklerini dile getiren Gargya, Türkiye'nin enerjide 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Gargya, AB ve Türkiye arasında düzenlenen Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu Toplantısı'nın ilk kez geçen yıl yapıldığını hatırlatarak, "Taraflar arasında kısa süre içinde ikinci toplantı gerçekleştirildi. Biz, Türkiye'yi enerji alanında stratejik ortak olarak görüyoruz ve enerji alanında görüşmelerimize devam etmek istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki yasal düzenlemelerini hızlandırması gerektiğine dikkati çeken Gargya, enerji şirketleri için lisanslama süreçlerini kolaylaştırmanın Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği hedeflere ulaşmasında önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN ENERJİ MERKEZİ OLMASI AVRUPA İÇİN FAYDALI"

Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefinin Avrupa için önemli olduğunu vurgulayan Gargya, "Türkiye ve Avrupa piyasaları arasında doğrudan bir bağlantı kurulması ve Türkiye'nin enerji merkezine dönüşmesi, Avrupa'nın enerji arz güvenliği açısından faydalı olur." ifadesini kullandı.

Gargya, Türkiye'nin enerjide merkez olmasının bölgede ülkeler arasındaki doğalgaz ticaretini canlandıracağını ve bu durumun ülke üzerinden geçecek doğalgazın fiyatlandırılmasına da olumlu yansımaları olacağına işaret etti.

Türkiye'nin enerji merkezine dönüşmesinde iki şartın önemine dikkati çeken Gargya, "İlk olarak piyasa faaliyetlerinin AB mevzuatında öngörüldüğü gibi ayrıştırılması gerekiyor yani iletim şebekesi işletiminin tedarik faaliyetlerinden tam olarak ayrıştırılmasının garanti edilmesi gerekiyor. İkinci olarak da ülke içindeki doğalgaz iletim şebekesine, LNG ve depolama tesislerine üçüncü şahısların erişiminin eşit ve şeffaf olarak olarak sağlanması çok önemli." diye konuştu.

"TANAP AB İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Gargya, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nı (TANAP), Güney Gaz Koridoru'nun önemli bir parçası olarak gördüklerini ve bu koridorun hayata geçirilmesinin enerji çeşitliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

"AB, Güney Gaz Koridoru'nun inşa edilmesini ortak fayda sağlayacak bir proje olarak değerlendiriyor." diyen Gargya, projenin hayata geçirilmesiyle Türkiye ve AB arasındaki stratejik ortaklığın da pekişeceğini söyledi.

..

YORUMLAR 6
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    pekişme için güven olması lazım güvenmiyoruz sadece bizi durduramadıkları için mecburen kabulleniyorlar özel hükümler ile garantiye almalıyız ülkemizi ve kardeş ülkemizi
    Cevapla
  • test 2023 7 yıl önce Şikayet Et
    emperyalistlerin yaptigi hep ayni oyun... önce seni egilmeye zorlarlar... cünkü olasi bir anlasmada kozlari ellerinde tutmak isterler... onuda masaallah uzun adam ve kadrosu hep bozuyor... ve senin karpayini düsürmek icinde hep bahaneler üretirler... yok efendim kürdistan yok efendim ermeni soykirimi gibi... ama sabredip allaha ve su anki hükümetimize güvenip bekleyelim... ve yarinlar bizim evlatlarimizin olacak... insaallah
    Cevapla
  • mad 7 yıl önce Şikayet Et
    Ozel maddelr konmali bence ucuncu ulkelerle hergangibir sorun ciktiginda gaz aksini kesme hakli sakli olmak sarti ile diye?
    Cevapla
  • Kadir 7 yıl önce Şikayet Et
    yavaş yavaş boyun egiyorlar ülkemize selam olsun sn.recep tayyip Erdoğan'a
    Cevapla
  • rifat 7 yıl önce Şikayet Et
    abd ve ab tc nin eski tc olmadınıgını kabullenmek zorunda karşılarında akılı halk var artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle