İşte Kabataş Martı projesi

İBB tarafından deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre etmek amacıyla yapılacak olan ‘Martı Projesi’ start aldı

İşte Kabataş Martı projesi
İşte Kabataş Martı projesi
GİRİŞ 12.08.2016 06:58 GÜNCELLEME 12.08.2016 07:04
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İnşaat nedeniyle Kabataş 2 yıl deniz trafiğine kapanırken, yeşil alanlarla birlikte toplam 100 bin metrekarelik proje alanında “Martı” şeklindeki iskele alanı sadece 300 metrekare ile sınırlı kalacak. İskele alanının yüksekliği, silüeti bozmayıp, 9,5 metreyi aşmayıp, Dolmabahçe Camisi’ne 340 metre, Fındıklı Molla Çelebi Camisi’ne ise 190 metre mesafede yer alacak. Taşıyıcı olarak beton hiç kullanılmayıp, tamamen transparan olacak.

Tramvay ve füniküler sistemleri bir süre daha çalışmaya devam edecek. Bölgeye ulaşımı sağlamak amacıyla ring seferleri başlatılacak. Ayrıca bölgeden geçen otobüssayıları arttırılacak.

PROJE AŞAMALARI

Üniversiteler ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda, 2005 yılında Mimar Hakan Kıran tarafından tasarlanan proje,2008 yılında Koruma Kurulu’nca onaylandı. 2009 yılında Cityscape ödülüne aday oldu. 2010 yılında “En İyi Aktarma Merkezi” ödülünü aldı. 2011’de onaylanan projenin ÇED başvurusu yapılıp “ÇED gerekli değildir” raporu alındı. 2016 yılında projeye metro ilavesi kararı verilip, lastik tekerlekli ulaşım araçları yer altına alınarak, tüm ulaşım entegrasyonunun bu alanda sağlanması planlandı. Projeye göre, üst alanda da büyük eksik olan meydan ihtiyacı karşılanıp, denizle kesintisiz buluşturacak, egzosdan arındırılmış, sahil şeridindeki yeşil bantı kesintisiz yayaya bırakacak bir alan yaratılacak. Böylelikle mevcut 1.5 metrelik, binlerce insanın tramvaya veya iskeleye ulaşmaya çalıştığı otobüs tramvay ve özel araçlarıyla demirlerle çevrelenmiş dar kaldırımlara sıkıştırılmasının önüne geçilmiş olacak.

AVM OLMAYACAK

İBB tarafından yapılan açıklamaya göre, iddiaların aksine proje hiçbir şekilde saklanmadı ve söz konusu alanda AVM ya da başka bir rant yapısı yer almayacak. Altta ve üstte geçiş alanlarında ihtiyaçları karşılayacak, büfe,pastane, gazete bayii, çay kahve satışı gibi, alanın ve mekanının yaşamasını sağlayacak üniteler yer alacak.

AĞAÇLAR KORUNACAK

Tüm ağaçlar üniversitelerce tespit edilmiş olup korunacak. Alan ayrıca birçok yetişmiş ağaç eklenecektir. Bu eklemeler için gerekli toprak derinliği detayı sağlandı. Tüm alanda ve denizde tüm bilimsel araştırmalar çok yönlü tamamlandı. Sıvılaşma,deprem, denize ve deniz canlılarına etki, zemin ve su konularında üniversitehocalarıyla çalışılıp, parametreler ile hesaplamaları yapıldı. 21. Yüzyıla uygun ileri teknoloji ve bilimle yürütülecek inşaat sürecinde de kontroller tevam edecek.

PARK ET, DEVAM ET

Köprüye doğru seyreden araçlar alacakları bilgi doğrultusunda bu alanın altında yer alan otoparklara aracını bırakıp, deniz ulaşımını tercih edeceği gibi, finükülerle Taksim’e gidebilecek, toplu taşıma araçları ile devam edebilecek. Altta yer alan metro ve finüküler, otobüs ile meydanda yer alan tramvay ve iskeleler, konforlu alt meydan ve üst ana meydan ile kolaylıkla tam entegrasyon içinde olacak.

Üst meydan, yakın çevrenin denizle araçlara takılmadan buluşabileceği, devam eden yeşil ve yürüyüş aksıyla uzun bir konforlu yürüme ve bisiklet aksının yer aldığı geniş ferah bir çok yönlü aktivite alanı şeklinde tasarlanacak.

 İNŞAAT SÜRESİNCE SEFERLER NEREDEN YAPILACAK? 

İnşaat süresince, Şehir Hatları AŞ Kadıköy-Kabataş, Kabataş- Adalar ve uğramalı Boğaz hattı seferleri Beşiktaş ve Eminönü iskelelerinden, İDO Kadıköy-Kabataş Kabataş-Adalar seferleri İDO Beşiktaş ve Yenikapı iskelelerinden, Dentur Avrasya kooperatifine bağlı işletmeciler Kabataş-Üsküdar seferleri Dentur Beşiktaş iskelesinden, BUDO Kabataş-Bursa seferleri gerekli izinlerin alınması kaydıyla Eminönü iskelesinden gerçekleştirilecek.

YOĞUNLUK YARATAN ARAÇLAR TRAFİKTEN ÇIKMIŞ OLACAK

İnşaat metodolojisi ve planlaması uzun ölçüm ve çalışmaları yapılan projeye göre, mevcut trafik akışı etkilenmeyecek. İnşaat çalışması trafiğe ilave yük getirmeyecek. Şehir ve çevrenin etkilenmemesi için tüm hassasiyet işin sonuna kadar sürdürülecektir. Proje tamamlandığında, tüm özel ve toplu taşıma araçları alt meydanda indirme bindirme yapacakları indirme bindirme alanlarında konforlu bir yaklaşım imkanı sağlanıp, geçip giden araçların egzosundan etkilenilmeyececek. Geçen veya indirme bindirme yapan araçlar, aynı zamanda iki yöne de gidebilecek. Böylelikle Fındıklı - Tophane veya Dolmabahçe ve stad etrafında dönmek için ters yönde hareket ederek, yoğunluk yaratan araçlar trafikten çıkmış olacak.

ASYA’DAN AVRUPA’YA YÜRÜYEREK GEÇİLEBİLECEK

Kabataş aynı zamanda Üsküdar’a, yürüme, bisiklet veya basit lastik tekerlekli taşıma aracıyla bağlayacak. Özellikle yürüme ve bisiklet ile şehirde uzun bir çağdaş yeni bir aks yaratıp, sağlıklı yaşam kültürüne Asya ve Avrupa bileşeni ile çok önemli bir yenilik getirecek.

YORUMLAR 6
  • bekayi 7 yıl önce Şikayet Et
    asya'dan avrupaya yaya olrak nasıl geçilecekmiş orayı anlayamadım köprü mü olacak yine
    Cevapla
  • ARİF KARA 7 yıl önce Şikayet Et
    sanki güzel olacak.
    Cevapla
  • Börk 7 yıl önce Şikayet Et
    İstemezük
    Cevapla
  • fatih yaşa 7 yıl önce Şikayet Et
    Çalıntı bir proje maalesef :(... 2001 yılı civarı Haliç Tavşan Adası Kültür Merkezi olarak başka bir mimar tarafından tasarlanmıştır...Eskizler ve diğer çizimler bile halen duruyor...
    Cevapla
  • amca 7 yıl önce Şikayet Et
    nüfusu 50 bin in üstünde olan bütün yerleşim yerlerinde şehir trafiğinden bağımsız ve şehri bir baştan bir başa kat edebileceğimiz bisiklet motosiklet arterleri istiyoruz. Belediyeler duyun sesimizi. bisiklet üst geçidi yapmak o kadar da zor değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle