Dev projede yıl sonu müjdesi

2018’de ilk gazın taşınacağı TANAP boru hattının finansman anlaşmaları yıl sonunda yapılacak

Dev projede yıl sonu müjdesi
Dev projede yıl sonu müjdesi
GİRİŞ 06.10.2016 12:47 GÜNCELLEME 06.10.2016 12:47

Temel atma töreni 17 Mart 2014'te yapılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Haziran 2018 sonunda tamamlanarak Türkiye'ye ilk gaz teslim edilecek. Önümüzdeki hafta başlayacak olan Dünya Enerji Zirvesi'nde enerji güvenliği konusunda en önemli maddelerden biri olacak TANAP'ın finansman anlaşmaları ise bitmek üzere.

Proje Genel Müdürü Saltuk Düzyol, "Projenin finansmanı için ortaklarımız BOTAŞ ve SGC ile Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası arasında müzakereler devam ediyor. Anlaşmalarının yılsonunda ya da en geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde imzalanması bekleniyor" dedi.

Boru hattının Eskişehir'den Türkiye-Yunanistan sınırına kadar uzanan ve Çanakkale Boğaz Geçişini de kapsayan bölümünün yaklaşık bir buçuk yıl sonra yani 2020 yılı başında devreye alınması ve Trans Adriyatik Boru Hattına ilk gazın verilmesinin planlanıyor.

YÜZDE 25 MALİYET AVANTAJI VAR

TANAP'ın 11.7 milyar dolar tahmini yatırım bedeli üzerinden alındığını belirten Genel Müdür Düzyol, "Ancak geçen zaman içerisinde küresel durgunluğun, petrol ve diğer mal ile hizmetlerin fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle imzalanan mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmelerinde yüzde 25'e yakın bir maliyet avantajı yakalandı. TANAP'la birlikte Güney Gaz Koridorunu oluşturduğu diğer projeler olan TAP ve SCPX ile emsal projelerle kıyaslandığında çok daha maliyet etkin olduğu söylenebilir" dedi.

ZİRVEDE ENERJİ GÜVENLİĞİ ANLATILACAK

9-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Enerji Konseyi'nde enerjinin arz güvenliğine dikkat çekeceklerini söyleyen Saltuk Düzyol, "Zirvede enerji arz güvenliğinin ülkelerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturuyor. Günümüzde, TANAP'ın gerek taşıma kapasitesi ve gerekse sağladığı kaynak ve güzergah çeşitliliği ile Türkiye ve Avrupa Birliği'nin arz güvenliği açısından taşıdığı önemi vurgulamayı planlıyoruz" dedi.

DOĞU AKDENİZ DE EKLENEBİLİR

Boru hattına başka ülkelerin de dahil olabileceği hakkında Düzyol, "Boru hattımızın Tek Giriş Noktası bulunmakta olup bu nokta Gürcistan- Türkiye Sınırında yer alan Ardahan İli, Posof İlçesi, Türkgözü Köyündeki ticari ölçüm noktası. Bu giriş noktasından Azerbaycan ve onun doğusunda yer alan başta Türkmenistan olmak üzere diğer kaynak ülkelerin gazının ölçüm noktasından teslim alınarak öncelikle Türkiye'deki tüketim merkezlerine ve ardından Avrupa'ya taşınması mümkün. Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının tadil edilerek projeye çoklu giriş imkânı tanınması halinde, Irak, Katar ve Doğu Akdeniz gazının da taşınması söz konusu olabilecektir."

KAYNAK: SABAH