Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belli oldu

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nde geçiş ücretinin 4 dolar artı KDV olduğunu açıkladı.

GİRİŞ 08.10.2016 16:28 GÜNCELLEME 08.10.2016 17:57
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nin geçiş fiyatının 4 dolar artı KDV olacağını belirterek, "Çift yönlü ücretli olacak. Ücret yılda bir kez revize edilecek" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, basın mensuplarıyla birlikte Asya'dan Avrupa'ya Avrasya Tüneli'nden geçti. Tünel geçişi öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'yle ilgili soruları da yanıtladı. 

Ahmet Arslan Avrasya Tüneli'nden geçişlere ilişkin, "Hem HGS, hem OGS aynı gişelerden yapılabilecek. Hız sınırımız 70 kilometre. Dolayısıyla tünelin içine girecek araç sayısı 70 kilometre hıza göre. Başlangıç olarak yaklaşık 120-130 bin aracın geçmesi. Bu kadar aracın geçinde herhangi bir aksaklık olmayacak şekilde planlama yapıyoruz. Bu planlama çerçevesinde 2 gidiş, 2 geliş olması nedeniyle de gişelerdeki ücret alımı veya HGS, OGS geçişi bu 2 şerit ile entegre olduğu için bir sıkışıklık olmayacak" ifadesini kullandı.

"TARİHİ YARIMADA'YA ERİŞMİYOR. METOTLAR FARKLI. BİR ÇÖKMEYE FIRSAT VERMEDİK"

Bakan Arslan, tünelin tarihi Yarımada'ya zarar vermediğini belirterek, "Tarihi Yarımada'ya erişmiyor. Burada kullandığımız metotlar farklı metotlar. Herhangi bir çökmeye neden olacak bir duruma fırsat vermedik. Ola ki böyle bir şey olursa biz, aksi basınçlı sistem ile çalıştık tedbirlerimizi peşin peşin aldığımız için kabul edin ki bir çökme olacaktı. Öyle bir şey olsa bile önceden tedbir alındı. Dünyada, e modern teknoloji burada kullanıldı. Her türlü tedbir alınarak burada çalışıldı. Öyle bir şey söz konusu değil. Tarihi yarım ada herkes için çok önemli. Değerli mirasımızı çocuklarımıza taşımak adına bu önemliydi" açıklamasında bulundu.

"TÜNELDE 600 METREDE BİR, ARAÇLARIN DURABİLECEĞİ YERLER VAR"

Avrasya Tüneli'ndeki acil duruma ilişkin bir soru üzerine Bakan Arslan, "600 metrede bir herhangi bir aracın arızalanması yakıtının bitmesi halinde araçların durabileceği yerler var. Tünel sürekli elektronik sistemlerle her tarafı takip edilecek. Herhangi bir yerde normalin dışında bir surum olursa anında sinyal verecek. Tünelin ortasında buna müdahale edecek bir ekip bulunacak. Her iki uçta da ekipler olacak" dedi.

"LED IŞIKLANDIRMA İLE GÜN IŞIĞINDA YOLA ALIYOR PSİKOLOJİSİ OLACAK"

Tünelde 'Led ışıklandırma' olacağına vurgu yapan Bakan Arslan, "Uluslararası kuralların öngördüğü havalandırmanın gerekleri yapılıyor. Led ışıklandırma olacak. İnsanlar gün ışığında yola alıyor psikolojisinde olacak. Tünellerin giriş ve çıkışlarında ışıklandırmada kademeli, bir geçiş olacak. Gözler birden kamaşmayacak. Buradaki deniz derinliği yaklaşık 62 metre. Deniz dibinden sonra 55 metrelik bir tabaka var. Ondan sonra tünel başlıyor. 106 metre böyle oluyor" diye konuştu.

TÜNELİN EN DERİN NOKTASI 106,4 METRE

Basın açıklamasının ardından Bakan Arslan ve beraberindeki basın mensuplarıyla Asya kıtasından Avrupa kıtasına projenin deniz geçişi olan 5,4 kilometrelik bölümününden geçtiler. Basın mensupları Avrasya Tüneli'nin en derin noktası olan 106,4 metresinde inerek burada görüntü çekti. Bakan Arslan, burada gazetecilerle günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.

YÜZDE 92'Sİ TAMAMLANDI

Öte yandan Avrasya Tüneli'nin bugün itirabiyle yüzde 92'lik bölümü tamamlandı. 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılacak olan Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek.

TÜNEL HAKKINDA

- Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji ile iki kıta arasında güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlayacak. 

- Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak. 

- İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli'nde her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.

- Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak.

- Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.

- Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.

- Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak.

- Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak.

- Yapısı itibarıyla İstanbul'un siluetine zarar vermeyecek.

- Avrasya Tüneli'nin Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da yer alacak.

- Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.

- Sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.

- Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek. Araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

- Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.

- Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.

- Avrasya Tüneli, 7,5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul'da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek. 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.

YORUMLAR 99
  • Nasuhi 7 yıl önce Şikayet Et
    Hayatta her adımda, her alışverişte vergi veriyoruz, devlet bize hizmet versin diye. Ama hizmet alırken gene para veriyoruz. Peki verdiğimiz vergiler nereye gidiyor. Hizmeti paralı alacaksak niye vergi veriyoruz. Anlayan varsa anlatsın.
    Cevapla
  • g.s li 7 yıl önce Şikayet Et
    zamanda paradır. yapmazsin konuşulur. yaparsın veya yaptirirsin ama bos adam yine konuşur. buradan geçerken odenecek geçiş ücreti tl cinsinden olacak. hesaplanırken yabancı şirket dolar cinsinden hesaplıyor ise bu kime neki. yapilmasamiydi. alistiniz trafiğe heralde dur kalk yapmaya
    Cevapla
  • OSMANLIGELIYOR 7 yıl önce Şikayet Et
    Durmak Yok Yola Devammm. RTE2023 OSMANLI GELİYOR...
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Islamiyetin ilk şehidi hz.sumeyye idi peki 15 temmuz ün ilk şehidi neden hz sumeyye erdoğan olmadı
    Cevapla
  • Türkiye 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen niye şehit olmadın o zaman asimile olduğun belli Türk kanı olsa böyle bir şey yazmazsın.
    Cevapla
  • sinan 7 yıl önce Şikayet Et
    beyler ben iptalim
    Cevapla
  • sefa reis 7 yıl önce Şikayet Et
    başkan aynısından bana da ateşle
    Cevapla
  • noname 7 yıl önce Şikayet Et
    bu nasil bi kafadir? acaba neden sen olmadin peki..
    Cevapla
  • Karaalioglu 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne içtin?
    Cevapla
  • derviş 7 yıl önce Şikayet Et
    neyin kafası bu? neden sen olmadın peki , bunu da sormak gerek?
    Cevapla
  • vergi 7 yıl önce Şikayet Et
    bir kere şunu bilelim bu vergilerle yapıldığı yok belirli sene galiba 20 sene yapan fırma işletecek masrafını o fırma yapmış geliride onun 20 sene sonra devletın olacak
    Cevapla
  • biri 7 yıl önce Şikayet Et
    20 sene sonra devletin olsa bile, geçiş ücretini kaldıracaklar mı ki?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle