Doğu ve Güneydoğu'ya 140 milyarlık yatırım!

Hükümetten Doğu ve Güneydoğu'ya 140 milyar liralık yatırım programı. Yatırım paketi kapsamında 23 ilde 67 bin yeni konut inşa edilecek. işte açıklanan projeler...

Doğu ve Güneydoğu'ya 140 milyarlık yatırım!
Doğu ve Güneydoğu'ya 140 milyarlık yatırım!
GİRİŞ 13.10.2016 14:05 GÜNCELLEME 13.10.2016 14:07

Doğu ve Güneydoğu’yu cazibe merkezi yapacak paketi Başbakan açıkladı. Buna göre bölgeye 4 yılda 140 milyar TL yatırım yapılacak ve 800 bin istihdam sağlanacak. 23 il desteklenecek. Yıldırım, “Terör biterse uçarız” dedi

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu bölgelerini cazibe merkezi haline getirecek paketi Diyarbakır’dan açıkladı. 4 yıl içinde, 2020 yılına kadar kamunun 60 milyar, özel sektörün de 80 milyar yatırım yapmasının hedeflendiği 140 milyarlık yatırım ve destek programıyla devlet anahtar teslimi fabrika kuracak, hayvancılık ve tarıma özel teşvikler verilecek.

4 yıl içinde 800 bin kişiye istihdamın hedeflendiği pakete ilişkin Yıldırım, vatandaşlar ve iş adamlarına seslenerek, “Gelin yatırımı buralara yapın. Terör biterse uçarız, uçar” dedi.

Yıldırım, beraberindeki 15 bakan ile Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” tanıtım töreninde şu bilgileri verdi:

7 MERKEZE 10 MİLYAR

23 ilimize yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza, esnafımıza, çiftçimize, gençlerimize, kadınlarımıza bu program ile teşvikler, destekler var. Doğu ve Güneydoğu’da yatırımlar, cazibe merkezi haline gelecek dev adımlar. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam yatırım yapıyoruz. Sadece Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapılacak. Şırnak, İdil, Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Silopiiçin 7.5 milyar yatırım.

KİRA YARDIMI

Sur için toplu konut tarzı çok katlı binalar yapılmayacak. Tüm bölgede 66 bin konut yapılacak. 31 bin 600 aileye kendi evine geçinceye kadar kira yardımı veriyoruz. 255 milyon eşya parası ödenecek. Batman, Diyarbakır, Malatya’da 3 yeni stadyum yapıyoruz.

10 BİN AİLEYE YARDIM

Ardahan, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkâri, Şanlıurfave Van’a 15 yeni Hastane yapıyoruz. Terörden etkilenen vatandaşlarımızın yol, gıda, giyim,eğitim, kira ve barınma gibi her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

5 BÖLGE 8 CAZİBE MERKEZİ

Kars merkez, Ardahan, Iğdır, Ağrı; Van merkez, muş, Bitlis,Hakkari; Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin merkez, Batman, Siirt, Şırnak; Erzurum merkez,Erzincan, Gümüşhane, Bayburt; Malatya, Elazığ; adıyaman, Tunceli, Bingöl’e yatırım yapılacak illerimize, işadamlarımıza yatırım yerini tahsis ediyoruz. Anahtar teslim fabrikasını da vereceğiz.

SENEDE 80 FABRİKA

Özel sektör fabrika binalarını devlet olarak biz inşa edeceğiz. Bu fabrikaları da onlara kiraya vereceğiz. Her yıl 8 ilde 10’ar fabrika kuracağız. Fabrika başına 200 ila 800 kişilik istihdam yaratacağız. Bu  senelik 40 bin istihdam demek.

YENİ STADYUM, 67 BİN KONUT

Vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz, eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız. Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. Ayrıca 15 hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi 1640 olacak. 51 yeni karakol yapılacak. 690 milyon bunlar için bütçe görüyoruz.

2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık. Çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. Aile destek merkezi yapıyoruz. Personel sayımızı da artırıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza kaliteli yeterli hizmeti getirmek. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız. Kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edinme merkezi açıyoruz. Bunlar için 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmetler için 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz. Benim hoşuma giden kelime yatırımdır. Teröre karşı yatırıma devam etmektir. Teröre karşı cevap ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır.

100 ADET AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK

Sağlık yatırımlarına ciddi bütçe ayırdık, yaptık. Ama yapacaklarımız da var. 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Bir kısmı yapılıyor, bir kısmı yeni başlayacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları unutmadık. 253 milyon lira 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı, madde bağımlılığı merkezi, sağlık ocakları tamamlıyoruz. Bunların toplam kapasitesi 17 bin 770 ve alan olarak da 4 milyonluk bir alana sahip. İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama. 

Sporcu kardeşlerim yeni spor tesislerini de sizler için yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz daha çok spor yapsın, terör belasından uzak dursun diye yatırımlarımız var. Spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7 ve Muş'ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız. 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.

GÜVENLİĞİNİZİ SAĞLARIZ

Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır da odur. İzmir neyse Hakkari odur. Doğu illerimiz ve Güneydoğu illerimiz bu paketimizle sosyal ve ekonomik anlamda önemli atılımlar yapacaktır. Yatırımcılara buradan sesleniyorum: Gelin, yeter ki biz buralarda yatırım yapacağız, üretim yapacağız, istihdam oluşturacağız deyin. Güvenliğinizi sağlamak görevimiz. Devlet millet el ele verelim.
Kaynak sorunu yok

SÖZÜMÜZ SENET

Vatandaşlar ‘gömü buldu’ diyecek. Petrol yoktu petrol mü buldu; Türkiye. Kaynak insan. Kaynak Türkiye. Böyle bir millet olursa gençlik olursa dinamik ve üretken toplum olursa bir şeyden korkmayın. Yatırımların planlanan destekler tutarı 62 milyar lira. 80 de özel yapacak, 140 milyarlık yatırım. 2020’ye kadar 140 milyar lira. Takibi de sizin işiniz ey ahali; ensemizde olun. Sözümüz senettir. Kaynak problemi yok. Böyle millet varsa ne kaynağı. 

800 BİN İSTİHDAM

Yatırımlardan 1 yıllık 23 ilimizde iş istihdam 200 bin. 4 yılda 800 bin vatandaşımıza iş, aş demektir. 

TERÖRÜ DEF EDECEĞİZ

Terörü def ettik diyelim uçarız, uçar. Türkiye üzerine bütün mihraklar neden geliyor çünkü Türkiye çökerse buradaki hesapları tutacak. Onlara ekmek yok. Bayrağına geleceğine güvenen büyük bir millet var; bakın kim bu ülkeyi bölmek istiyorsa kim masum insanları öldürüyorsa Türk olsun Kürt olsun hepsi bölücüdür, teröristtir. Buna uymayan herkes bizden milletten korksun. 

VERGİ MUAFİYETİ

2027 yılına kadar işletme kredisi desteği veriyoruz. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit anapara geri ödemeli. Üretim tesisini Doğu ve Güneydoğu’ya taşımak isteyen yatırımcıya hem taşıma desteği sağlıyoruz, hem de Kurumlar Vergisi muafiyeti getiriyoruz. Çağrı merkezi yatırımları için anahtar teslim binalar vereceğiz. Sırf bu merkezlerde 20 bin kişi istihdam edilecek. 

DEVLET SATIN ALACAK

Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki üreticilerimize Kamu Alım Garantisi sunuyoruz. Polis kıyafetine, asker kıyafetine ihtiyacımız var. Yine afad’ın, Kızılay’ın ve SGK’nın ilaç ve medikal ürünlere, bazı özellikli ürünlere ihtiyacı var. Bu ürünleri bu illerimizde üretenlere diyoruz ki; ‘Sen bu ürünleri üret, biz devlet olarak senden satın alacağız.’

TARIMA BÜYÜK DESTEK

Kırmızı et üretimine yönelik besi işletmelerine tam destek veriyoruz. Irk dönüşümünü sağlayacağız, et verimimiz artacak. Yöresel koyun ırklarını geliştireceğiz. Besicilikte işletme ölçeğinin büyütülmesi için tedbirler alıyoruz. Barınakları, ahırları en modern şekilde inşa ediyoruz. Her doğan buzağı için 350 liraya ek olarak 200 lira ödeme yapacağız. Tarım arazilerinde toplulaştırma hızla devam ediyor. 3.7 milyon hektar alanın, 2.2 milyon hektarını toplulaştırdık. 14.1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Bölgeye yıllık ek 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz.