Ankara – İstanbul arasına yeni YHT hattı

Ankara - İstanbul arasında yeni YHT hattı yapılacak.

Ankara – İstanbul arasına yeni YHT hattı
Ankara – İstanbul arasına yeni YHT hattı
GİRİŞ 14.10.2016 17:24 GÜNCELLEME 14.10.2016 17:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yatırım programına alınan ve 2030'da faaliyete başlaması beklenen projenin yatırım maliyetinin 14,5 milyar TL olacağı hesaplandı.

Türkiye'nin geçmişte kullandığı kamu yatırım finansman araçlarından biri olan gelir ortaklığı senedinin yüksek hızlı tren yatırımı için uygun bir alternatif olabileceği belirtildi. Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir uzmanlık tezinde, Ankara-İstanbul arasında inşa edilmesi yatırım programına alınan ve 2030'da faaliyete başlaması beklenen projenin, yatırım sürecinde toplam yatırım maliyetinin 14,5 milyar TL olacağı hesaplandı.

Buna bağlı olarak mevcut Ankara-İstanbul YHT gelirlerinin cari fiyatlarla 2017-2029 yılları arasında yılık 93,4 milyon TL'den başlayarak 228,5 milyon TL'ye çıkacağı ve toplamda 1,9 milyar TL gelirin söz konusu olacağı; bu gelire bağlı bir senedin satılmasıyla elde edilecek gelirin de projenin yatırımın yüzde 28'inin öz kaynakla yapılabileceği belirtildi… Çalışmada, özellikle kamu demiryolu yatırımlarında gelir ortaklığı senedinin bir finansman aracı olarak işlevsel görüldüğü kaydedildi.

Halil Gülnar tarafından hazırlanan uzmanlık tezi, Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlandı. Tezde, Ankara-İstanbul arasındaki mevcut hızlı tren hattının belirli şartlar altında yolcu miktarı ve gelirine yönelik projeksiyon yapıldı ve buna bağlı, yeni inşa edilecek ve 2030'da işletmeye alınacak Ankara- İstanbul hızlı tren hattının finansmanında kullanıp kullanılamayacağı test edildi. Buna göre, 3 milyar 763 milyon euro bedelli projenin yüzde 71,9'unun Avrupa Yatırım Bankası tarafından kredi olarak alınacağı, kalan kısmın da özkaynak olarak sağlanacağı tahmini altında, özkaynak yatırımının gelir ortaklığı senediyle finanse edilmesi halinde olasılıklar hesaplandı. Çalışmada. baz senaryoya göre, 2017-2029 yılları arasında mevcut hattan cari fiyatlarla 1 milyar 924 milyon TL, bugünkü değere göre (sabit) ise 1 milyar 263 milyon TL gelir tahmini yapıldı. Yolcu sayısının ise 2017'de 11 milyon 213 bin kişiden, yıllar içinde artarak 2029 yılında 18 milyon 735 bin kişiye ulaşacağı öngörüldü.

ÖZKAYNAKLARDAN KARŞILANACAK KISMIN FİNANSMAN MALİYETİ 306 MİLYON TL

Bu senaryo altında, özkaynaklardan karşılanması gereken yıllık tutarın 2017'de 241 milyon TL'den başlayarak, 2029'da 397 milyon TL'ye ulaşacağı toplamda da 4 milyar 105 milyon TL olacağı belirlendi.
Bunun da toplam finansman maliyetinin 306 milyon 649 bin TL olduğu vurgulandı. 

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 6
  • HaRdGaMe 7 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlari okuyorumda, daha 10 sene öncesine Kadar hayel edilemeyen projeler hayata gectikce milletin agzi sulanmaya basladi orayada sunu isteriz burayada bunu isteriz. Vay be nereden nereyeeeeee. Gögsüm kabariyor he.
    Cevapla
  • tuzlalı 7 yıl önce Şikayet Et
    bu tur uzun vadelı altyapı yatırımlarında mumkun oldugunca yabancı yatırımcı parası kullanılmalıkı turkıyeyı atese atarlarken kendı paralarınında tehlıkeye gırecegını gorup ıkı kere dusunsunler
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    istanbul dışındaki yatırımlar bıkkınlık verecek derecede yavaş ilerliyor.(bkz. Ankara-Sivas YHT, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı,Adana-Mersin devlet karayolu ve YHT, Ankara-Adana otoyolu...)
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    samsun ankara ne olacak
    Cevapla
  • Mert 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu hat iptal oldu. Haberiniz yok herhalde
    Cevapla
  • Nurettin GÜN 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardaşım hani ankara adana osmaniye hızlı tren hattı,ulaştırma bakanına duyrulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle