Tek başına Türkiye'ye 7 yıl yetiyor

Dünyanın sayılı büyük barajlarından Atatürk Barajı, kapasitesiyle hem sulama hem de elektrik anlamında ülke ekonomisine ciddi katkı sunuyor

Tek başına Türkiye'ye 7 yıl yetiyor
Tek başına Türkiye'ye 7 yıl yetiyor
GİRİŞ 15.11.2016 16:50 GÜNCELLEME 15.11.2016 16:59
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Dünyanın sayılı büyük barajlarından Atatürk Barajı, kapasitesiyle tek başına ülkenin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabiliyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımına 1983 yılında başlanan Atatürk Barajı'nın dönemin kısıtlı teknolojilerine rağmen 7 yıl gibi kısa sayılabilecek sürede tamamlandığını anımsattı.

Barajın 1993 yılından itibaren Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali olarak elektrik enerjisi üretimine başladığını hatırlatan Kasap, sadece elektrik enerjisi üretimiyle barajın 7 yılda kendisini amorti ettiğini vurguladı.

Elektrik üretimi sayesinde Atatürk Barajı'nın ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğunu ifade eden Kasap, barajın, rezervuar alanı, toplam hacmi, sulama sahası gibi özellikleri bakımından dünyanın 5. büyük barajı konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Şu ana kadar üretilen elektrik enerjisi 162 milyar kilovat saattir. Bu enerjiyi dikkate aldığımızda her yıl 1,5 milyar lira ülke ekonomisine katkı sağlıyor." diye konuştu.

"TEK BAŞINA TÜRKİYE'YE 7 YIL YETEBİLİYOR"

Kasap, şu anda barajın yüzde 83'ünün dolu olduğunu aktardı. Bölgede mevsimin kurak geçmesine rağmen barajda yeterli suyun bulunduğunu anlatan Kasap, şunları kaydetti:

"Sulama sezonunda bizim yaklaşık 100 metreküp civarında bir suyumuz Mardin tarafına gidiyor, 60 metreküp civarında Suruç tarafına gidiyor ve Mardin'deki projelerimiz de devreye girdiğinde bu miktar artacak. Barajda toplam biriken su kapasitesi 47 milyar metreküptür. Bu miktardaki su, Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyunu karşılayabilecek durumdadır."

Barajın bölgede 9 milyon 320 bin dekar araziye su sağlamasının yanı sıra görsel güzelliğiyle de dikkati çektiğini belirten Kasap, her yıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turistin Atatürk Barajı'nı görmeye geldiğini vurguladı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • pirana61 7 yıl önce Şikayet Et
    biz hiç görmedik hissetmedik hissettiğimiz suya elektriğe yapılan aşırı zamlar merak ediyorum belediyeler suyu ALLAHTAN kaç tly alıyorda suya enflasyon zammı yapılıyor acaba belediyeye girdisi kaç tl dir faturayı çok merak ediyorum metreküpü iş yerinde 4.67 atık su metreküp fiyatıda hariç lağım suyuda denize dökülüyor
    Cevapla
  • Denge 7 yıl önce Şikayet Et
    Madem keban barajı ülkenin %80 elektrik enerjisini karşılıyor o zaman neden elektrik faturası pahalı geliyor ben bunu anlamadım mutlu brother
    Cevapla
  • Cenk 7 yıl önce Şikayet Et
    İçme ve kullanma suyu ihtiyacı diyor ! Dikkatli okursak,
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    tüm barajlar ihtiyacın %35 civarını karşılar
    Cevapla
  • sinoplu Hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    ben azmettirici fitneden bahsediyorum şimdi tetikçi kullanıyor. gücün azalınca kendi gelecek.
    Cevapla
  • Metin 7 yıl önce Şikayet Et
    Hamdi Kardeşim Kim gelirse Gelsin. Tıpası Yiyen Gelsin HAK var ALLAH var RABBİM var gam Yok ELHAMDÜLİLLAH....
    Cevapla
  • sinoplu hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    barajlar güzl ama savaş çıkp bi bomba atılırsa ham elektirik olmayacak hem su ben elektirik üretmek için elektirik üreten motor yapılsın diyorum nasıl yapılacanı ben biliyorum.inşallah yaparız.
    Cevapla
  • yaaa battal 7 yıl önce Şikayet Et
    hamdi kardeşim sen biliyosan büyükelrimşizde kesin biliyodur.tasalanma sen hiç bişey olmaz Allahın izniyle
    Cevapla
  • Molla Kasım 7 yıl önce Şikayet Et
    Manyetik motorların maliyeti yüksek ve verdiği enerji düşük. Yıprandığında elde edilen enerji , yapım maliyetini karşılamıyor. Ama çalışmalar devam ediyor, ileride belki ucuz bir yolu bulunur.
    Cevapla
  • harun 7 yıl önce Şikayet Et
    dostum bu baraj bombalanirsa irakta canli kalmaz....
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Akıl küpü.
    Cevapla
  • mutlu demir 7 yıl önce Şikayet Et
    Keban barajı %80 Türkiye nin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Atatürk barajı yedek yedek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle