Putin'den yeni Türkiye önerisi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan'ın Türk Akımı doğal gaz boru hattından da doğal gaz alabileceğini söyledi.

Putin'den yeni Türkiye önerisi!
Putin'den yeni Türkiye önerisi!
GİRİŞ 03.02.2017 09:33 GÜNCELLEME 03.02.2017 09:37

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, siyasi olarak doğal gaz Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ulaşması konusunda bir hedef çizmediklerini belirterek, Macaristan'ın Türk Akımı doğal gaz boru hattından da doğal gaz alabileceğini söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı görüşme sonrası  düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Budapeşte'deki görüşmelerde  hem Güney Akım Boru Hattı hem de Kuzey Akım-2 doğalgaz Boru Hattı'nın gündeme  geldiğini belirterek, ''Macaristan, teknik olarak ister Avusturya ister Slovakya  üzerinden Kuzey Akım-2 hattından doğal gaz alabilir. Bu tamamen  gerçekleştirilebilir bir ihtimal. Macaristan benzer şekilde Türk Akımı doğal gaz  boru hattından da doğal gaz alabilir. Biz siyasi olarak Ukrayna üzerinden  gelmemesi konusunda bir hedef çizmiyoruz. Eğer ekonomik olarak uygun ve güvenilir  olursa bunun bir kısmını Ukrayna üzerinden de yapabiliriz. Tüm alternatifleri  değerlendiriyoruz. Kesin olarak şunu söyleyebilirim, Rus gazı yüzde 100 Macar  pazarına gelecektir.'' dedi.

Son dönemde Doğu Ukrayna'da artan çatışmaları Ukrayna'nın provoke  ettiğini ve Minsk Antlaşması'na uymadığını savunan Putin, şöyle konuştu:

'Pazar günü 'gönüllü Ukrayna birlikleri' muhalefetin bölgelerini  işgal ederek ilerledi ama daha sonra bu saldırı geri püskürtüldü. Saldırının  şimdi gerçekleştirilmesinin birçok sebebi var. Birincisi, Ukrayna yönetiminin  şimdi paraya ihtiyacı var. Ukrayna, Avrupa Birliği'nden (AB), ABD'den ve  uluslararası para kurumlarından kendini saldırıya uğramış gösterirse paraya  ulaşabileceğini düşünüyor. İkincisi ise Ukrayna yönetimi, ABD'deki başkanlık  seçimlerinde tek bir adaya destek verdi. Ukrayna oligarşisi söz konusu adayın  kampanyasını finanse etti ama bu aday kaybetti. Üçüncü sebep ise Ukrayna'nın  sosyal ve ekonomi politikası iflas edip, muhalefet güçlenmeye başlayınca bunu bir  şeklide bastırmak istiyor ve bunun kolay yolu ise bir çatışmayı alevlendirmek.  Diğer bir görüşümüz ise bugünkü Ukrayna yönetimi Minsk Antlaşması'nı uygulama  konusunda kesinlikle hazır değil ve bundan vazgeçmek için ise sebep arıyor.''

Macaristan'ın tek nükleer tesisi konumundaki PAKS'a Rusya tarafından  iki ek blok yapılması konusunu da değerlendiren Putin, ''PAKS projesinde toplamda  12 milyar avro söz konusu. Bunun yüzde 80'ini Rus kredisinden oluşacak. Sayın  Orban'a aslında bunun yüzde 100'ünü de karşılayabileceğimizi söyledim. Tabii bu  durumda anlaşmada bazı değişiklikler olacaktır. Bu proje kapsamında oluşacak 10  bin iş gücü Macaristan'ın gelişimine hizmet edecektir.'' şeklinde konuştu.

Orban ise Rusya'ya uygulanan ambargo dolayısıyla Macar ekonomisin  zarar gördüğünü ama son dönemde dünya siyasetinde ciddi değişimlerin yaşandığını  ve bunun çok yakından hissedildiğini belirterek, ''Tüm çabalarımıza rağmen iki  ülke arasındaki ticarette önemli kaybımız var. Bize bağlı olmayan sebeplerden  dolayı 6,5 milyar dolarlık kaybımız söz konusu. Macaristan, ekonomi dışı  sorunlar, ekonomi araçlarıyla ele alınmamalı. Çünkü bu hepimize zarar veriyor. Şu  an devam eden değişim geçmiş yılların aksine ileride AB-Rusya ve Rusya-Macaristan  ilişkilerine olumlu etki yapacaktır. Şahsen önümüzdeki birkaç yıl için umudum  var.'' diye konuştu.

Suriye'deki krizde Macaristan'ın sadece Hristiyanların korunması ile  ilgili konularda adım atabileceğini savunan Orban, ''Macaristan, Suriye krizinde  bölgedeki Hristiyanların koruması konusunda yardım yollayabilir. Bu konuda  kapasitemiz var, bu konudan anlıyoruz ve memnuniyetle yer alırız. Dünyanın her  yerinde Hristiyan topluluklarının korunmasına büyük önem atfediyoruz.'' dedi.

Minsk Antlaşması'na uymanın Ukrayna krizi için tek çözüm yolu olduğunu  söyleyen Orban, ''Ukrayna Başbakanı yakın zamanda Macaristan'ı ziyaret etti.  Kendisi ile başarılı bir görüşme yapıp çeşitli konularda anlaşmalar imzaladık.  Ukrayna bizim komşumuz olduğu için bugünkü görüşmelerde de gündeme geldi.  Macaristan, Minsk Antlaşması'nın tamamen uygulanmasını destekliyor. Bu konuda  Macaristan başka çözüm yolu görmüyor ve bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen  desteği veriyoruz. Ukrayna'nın istikrarlı ve başarılı bir ülke olması bizim  çıkarımızadır. Ukrayna'da barışın sağlanması çok önemli bunun da yolu Minsk  Antlaşması'na uymaktan geçiyor.'' ifadelerini kullandı.

Rus gazının Macaristan'a ulaşmasının hayati önem taşıdığına ve bu  konuda Putin'in söz verdiğine işaret eden Orban, ''Bizim için önemli olan Rus  yeraltı kaynaklarının Macaristan'a ulaşması. Bu konuda anlaşmamız var ve Sayın  Başkan da zaten söz verdi. Bunun dışındaki tüm sorular teknik konu. Rusya Devlet  Başkanının söz verdiği ve aramızda vardığımız anlaşmaya göre ne olursa olsun  Macaristan ihtiyaç duyduğu doğal gazı ve petrolü alacak. Güney Akım Boru hattı  bizim için avantaj ama bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok. Türk Akımı'nın Orta  Avrupa tarafına doğru inşa edilmesi bizim için önemli ve bu fırsat tanındığı  takdirde bu projede memnuniyetle yer almak isteriz. Eğer Macaristan başka  taraftan gaz alamadığı takdirde Kuzey'den de gaz alabilir.'' dedi.