Topbaş, İstanbul'un sıradışı projesini anlattı
Günde 1 milyon yolcu kapasiteli olacak martı şeklindeki “Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi’yle ilgili merak edilenleri İBB Başkanı Kadir Topbaş anlattı.
Günde 1 milyon yolcu kapasiteli olacak martı şeklindeki “Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi’nin 2018 yılı sonunda tamamlanacağını belirten İstanbul Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, "Tarihi eserler ve çevreye zarar vermemek için her türlü detay düşünüldü. Bir tarafı yaparken bir tarafı yıkacak değiliz" dedi. Topbaş, projenin bir ayağını oluşturan Kabataş’tan Üsküdar’a deniz altından uzanan yaya yolu tünelinin fikir babasının da Başbakan Binali Yıldırım olduğunu söyledi.
TRAFİK YER ALTINA ALINACAK
İBB Başkanı Kadir Topbaş, ‘martı’ şeklinin olması nedeniyle kamuoyunda ‘Martı Projesi’ olarak bilinen ve inşaatı devam eden “Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi’ne yönelik açıklamalarda bulundu. Saraçhane Belediye Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kadir Topbaş, Transfer Merkezi’nin Fındıklı Molla Çelebi Camii’nin kuzey tarafından başlayıp, Kabataş Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne bitişik Kabataş Balıkçı Barınağı’nı da içerisine alacak şekilde yapıldığını söyledi. 60 bin metrekarelik yeni bir meydanın ortaya çıkacağı projeyle birlikte, Dolmabahçe - Fındıklı arasındaki araç trafiği yer altına alınacak.
GÜNDE 850 BİN KİŞİ YARARLANACAK
Deniz ulaşımı, raylı sistemler, karayolu ulaşımı ile Üsküdar-Kabataş Boğaz Yaya Geçiş Tüneli’nin birleşeceği transfer merkezinden ilk etapta günde 850 bin, daha sonra 1 milyon yolcu yararlanacak. Topbaş, Kabataş - Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanan yolcuların yapılacak merdiven ve asansörlerle Mecidiyeköy- Mahmutbey metrosu, Kabataş - Taksim Füniküler Hattı ve belediye otobüslerine yer altından ulaşım sağlayabileceğini aktardı.
YAYA TÜNELİNİN FİKİR BABASI BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM
Marmaray çalışmaları sırasında Kabataş’tan Üsküdar’a deniz altından bir yaya yolu yapılmasına yönelik fikir veren kişinin Başbakan Binali Yıldırım olduğunu söyleyen Topbaş, “Yaya Geçiş Tüneli Projesi’nin fikir babası Başbakan Binali Yıldırım’dır, fikir ondan çıktıö dedi. 2 kilometre uzunluğundaki tünelin içinde bisikletler, yayalar için elektrikli araçlar ve yürüme bantları yer alacak.
YAYA TÜNELİNDEN GEÇİŞ PARALI MI OLACAK
İBB Başkanı Topbaş, yaya tünelinin kullanım bedeli olarak ücret ödenip ödenmeyeceği konusunda, “Buraya metro ile gelen para ödemiş insan var, tekrar para öder mi, geçişler nasıl olmalı konusunda değerlendirme yapacağızö yorumda bulunarak ücret konusunda kesin bir yanıt vermedi.
DENİZ TRAFİĞİ YÜZDE 80 ARTACAK
İskelelerin yeniden düzenlenerek kapasitelerinin artırılacağını ifade eden Topbaş, yapılacak 4 adet yeni iskeleyle birlikte, iskelenin kapasitesinin yüzde 80 oranında artacağını söyledi. Topbaş, “İskeleler, günlük ortalama 30 bin yolcu kapasitesi ile hizmet verecek diye konuştu.
“PROJENİN DURDURULDUĞU İDDİALARI DOĞRU DEĞİL"
Topbaş, ‘Tarihi yapıların zarar gördüğü ve çalışmaların Kurul tarafından durdurulduğu’ iddialarına yönelik bir soru üzerine, “Projenin durdurulduğu haberleri doğru değildir. Çalışmaya başlamadan ilgili kurumlardan görüşler alındı. Tarihi eserler ve çevreye zarar vermemek için her türlü detay düşünüldü. Bir tarafı yaparken bir tarafı yıkacak değiliz. Bir taraftan tarihe saygı duyarken diğer taraftan buna mecburuz. Kaos artık bitecekö dedi.
Bu arada gazetecilere İBB'den verilen bilgilendirme notunda da “Koruma Kurulu, 'tarihi yapılar hasar görüyor' şeklindeki iddialara istinaden inceleme yapılmasını istemiştir. Vakıflar il müdürlüğü yerinde tespit yaparak, Kurula 'zarar olmadığına dair' rapor sunmuştur. Kurul 'gerekli tedbirler alınarak iş devam edebilir' hükmünde bulundu. Projenin 2008 yılı itibariyle Kurul onayı varö ifadelerine yer verildi.
“KABATAŞ’TAKİ SETİ GEÇMEYECEK, MÜTEVAZI BİR YAPI OLACAK"
Martı Projesi’nin yüksekliği ve siluete yönelik eleştiriler üzerine Topbaş, “50 metre yüksekliğinde olacağı söylendi ancak bu doğru değil. Kabataş’taki seti geçmeyen gayet mütevazı yükseklikte ama buluşma noktası olacak muhteşem bir meydan ortaya çıkacak dedi
-
VÉNUS HOTTENTOTE 7 yıl önce Şikayet Etyer alti otomobil araç trafigi fazla yürümez tikanir..!Beğen
-
Vatandaş Rıza. 7 yıl önce Şikayet EtYapın yapın güzelim memleketimin köylerinde sayenizde insan kalmadı kocaman ülkenin nerdeyse yarısı 5 büyük kentlerde sıkışmış yaşıyor yahu azcıkta anadoluya kırsala birşeyler yapın da şu göçü önleyin Saygılarımla....Beğen Toplam 2 beğeni
-
Helal 7 yıl önce Şikayet EtBu kadar doğru bir yorum ilk defa gördüm tenrikler vatandasşBeğen
-
noname 7 yıl önce Şikayet Etdikey kentleşmeden ziyade yatay kentleşmeye önem verilmeli. bir mahalleyi bi siteye sığdırır oldu her proje. kitlesel yığılmaların önüne geçilerek ileri belediyecilik projeleri uygulanmalı. yer olarak da tuzla çatalca kemerburgaz silivri taraflarına doğru yayılarak kullanılması gerekiyor ki istanbul rahatlasın.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ahmet 7 yıl önce Şikayet EtBiz insaati severizBeğen Toplam 4 beğeni
-
..... 7 yıl önce Şikayet EtÖncelikli yapılması gereken depreme dayanıksız binaları yıkmaktır çarpık yapılaşmanın önüne geçmektir.İnsanları dağınık yerleşimden kurtarıp çok katlı binalarda bir araya getirmektir.Devlet ev sahiplerinden cüzi bir rakam karşılığında bunu yapabilir.İşte o zaman kullanabileceğiniz çok alana sahip olursunuz istediğiniz projeyi gerçekleştirebilirsiniz.Beğen Toplam 3 beğeni
-
fatih 7 yıl önce Şikayet Etdevletin yapmak istediği bu ancak birçok gecekondu ev sahibi, oturduğu 50 m2 daireye karşılık afaki paralar ya da daireler isteyince işler tıkanıyor. devletin kentsel dönüşümünün önündeki en büyük engellerden birisi de bu maalesef.Beğen
-
habersizadam 7 yıl önce Şikayet Etkentsel döüşüm yıllardır var sen ayakta uyuyon galiba balığa gidelim mi ?Beğen Toplam 1 beğeni
-
tkaraa 7 yıl önce Şikayet EtaynenBeğen
-
ahmet 7 yıl önce Şikayet Etaynen kardeşim yüreğine sağlıkBeğen