32 virajın yerine 550 milyonluk tünel

Van-Hakkari arasındaki zorlu yolculuk Güzeldere Tüneli ile aşılıyor. ‘32 Viraj’ olarak adlandırılan dağlık bölgenin altında yapılan tünelin maliyeti 550 milyon lira.

32 virajın yerine 550 milyonluk tünel
32 virajın yerine 550 milyonluk tünel
GİRİŞ 07.06.2017 13:57 GÜNCELLEME 07.06.2017 13:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Güzeldere Tüneli projesi 2013 yılında başlatıldı ve 2019’da bitmesi bekleniyor. Tünelin faaliyete girmesiyle Hakkari ile Van arasındaki ulaşımın daha rahat olabileceğini belirten yetkililer, Esendere Sınır Kapısı’ndan İran’a olan ulaşımı da rahatlatacağını söylüyorlar. Projenin çevre illere olan ilgiyi arttırması bekleniyor.

TÜNEL UZATILSIN

Van Valisi İbrahim Taşyapan, geçidin konum itibariyle çok tıkanan bir nokta da olduğunu söyledi. Güzeldere Tüneli’nin şu anda 3 buçuk kilometre iki tüp olarak yapıldığı bilgisini veren Taşyapan, “Kış mücadelemizde yolun açık kalmasını sağlayacak. Biz tünelin biraz uzatılmasını istiyoruz. Karayolları ile görüştük. Tünelin üzerinde revize yapılmasını istiyoruz. Biraz daha uzatılarak 6-7 kilometreye çıkarılırsa oradaki güvenlik sıkıntısının da tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Kararlarımızı da Ulaştırma Bakanlığı’na ilettik. Üzerinde çalışıyorlar” dedi.

TÜNEL ÇALIŞMALARI YAVAŞ GİDİYOR

“Şu anda tünel çalışmaları yavaş gidiyor. İstediğimiz seviyede ilerlemiyor” diyen Taşyapan şöyle devam etti:

“Biz de ne olduğunu bilmiyoruz ancak çalışmalar yavaş gidiyor. Hakkari-Van yolunun önemli hatta tek geçidi. 2 yılda biter. Biz yolun güvenliği açısından bakıyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadığımız büyük sorunlardan dolayı bize oranın biraz daha uzatılırsa güvenlik sorununu çözeceğini düşünüyoruz. Böylece sıkıntımızı en aza indirir.”

'TENDÜREK TÜNELİ DE VAN'I RAHATLATACAK'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’nın Tendürek geçidine de tünel yapılacağı açıklamasına değinen Vali Taşyapan, “Hem güvenlik hem de kış mücadelesi açısından bizim için çok önemli. Doğubeyazıt Gürbülak Kapısına giden açık bir yol orası da bizi çok rahatlatacak” dedi.

'VAN ÇEKİM MERKEZİ'

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, Van-Hakkari arasında yapılacak tünel geçişi Van’ın ulaşım ağına büyük katma değer sağlayacağını belirterek, Van’ın çevresindeki illerin çekim merkezi ve buluşma noktası olduğunu söyledi. Takva, “Çevre illerden ve Anadolu’dan karayolu ile İran’a ve Kuzey Irak’a ihraç ve ithal ürünlerin taşınmasına da büyük katkı sunacak. İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz için önemli bir katma değer sağlayacak” dedi.

'NAKLİYEDE TASARRUF SAĞLAYACAK'

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş ise söz konusu tünelin kışın özellikle kar yağışıyla beraber buzlanmalara yol açıp zaman zaman trafiğe kapatılmasının büyük sıkıntı oluşturduğunu söyledi. 2 bin 730 metre rakımlı bölgede özellikle kışın geçitte ciddi ulaşım sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Taş, “Tünel Van’a olan mesafeyi de azaltacak. Nakliye ve lojistik açısından işleri kolaylaştıracak ve büyük katkı sağlayacak. İhracat ve ithalat yaptığımız sınır kapımız Esendere’de İran’a olan ulaşımı da rahatlatacak" dedi.

Yeni Şafak

YORUMLAR 1
  • cevdet 6 yıl önce Şikayet Et
    şu tünel ne hikmet se samun a gelmiyor doğu çevre yolu yerine saçma sapan bir yol yapılıyor bir tünelle yapılacak yol
    Cevapla