Yeni Havalimanı'na dev güvenlik çemberi
Yapımı devam eden ve tüm etapları bittiğinde dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaatının yüzde 52,5'i tamamlandı.
Dev tesis, dışarıyla ilişiğini kesecek güvenlik çemberinin uzunluğu ile de dünyanın en buyuğü olacak. Güvenlik çemberinin uzunluğu, Ataşehir-Beylikdüzü arasındaki mesafe kadar, 54 kilometre olacak.
Temeli 2014 Haziran atında atılan İstanbul Yeni Havalimanı, tüm etaplar tamamlandığında 150 milyon kapasiteyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. Dört etapta tamamlanması planlanan havalimanının ilk etabının 2018'in şubat ayında tamamlanması hedefleniyor.
Toplam 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı, ilk etap bittiğinde yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İstanbul Yeni Havalimanı'nda inşaat çalışmalarının yüzde 52.5'u tamamlandı. Her iki günde bir Mısır piramit hacmi kadar günlük toprak hareketinin olduğu İstanbul Yeni Havalimanı'nı dışarıyla ilişiğini kesecek güvenlik çemberinin uzunluğu da dikkat çekecek.
ATAŞEHİR-BEYLİKDÜZÜ MESAFESİ KADAR GÜVENLİK ÇEMBERİNİN UZUNLUĞU OLACAK
İstanbul Yeni Havalimanı güvenlik çemberiyle de dünyanın en büyüğü olacak. Havalimanını dışarıyla steril hale getirecek olan güvenlik çemberinin uzunluğu yaklaşık Ataşehir-Beylikdüzü mesafesi kadar olan çemberin toplam uzunluğu 54 kilometre'yi bulacak. Güvenlik çemberinin aydınlatma sensörlü olması bekleniyor. Tamamlandığında yan sektörlerle birlikte 225 bin kişiye istihdam sağlayacak olan havalimanında 4 ila 5 bin arasında özel güvenlikçi alımı da yapılacak.
YENİ HAVALİMANI İÇİN BİR İLK DAHA GERÇEKLEŞTİ
İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabının planlanan açılış tarihi yaklaştıkça çalışmalara hız verildi. Bu doğrultuda havalimanında alınacak olan güvenlik önlemleriyle ilgili çalışmalar hız kazandı. Güvenlik tedbir ve tertiplerinin geliştirilmesi ve uygulanması adına İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk güvenlik komisyonu toplantısı da geçtiğimiz ay yapıldı.
HAVALİMANI GÜVENLİĞİNİN NASIL OLACAĞINI ONLAR BELİRLİYOR
Havalimanı Güvenlik Komisyonu, havaalanı güvenlik talimatlarının, havaalanında bulunan kuruluşlarca uygulanmasını ve bunlar tarafından alınan özel tedbirleri gözetim ve kontrol altında tutuyor. Havaalanının mevcut hayati teçhizat ve tesisleri de dahil olmak üzere hassas noktalarını tespit ediyor ve güvenlik yönünden inceliyor.
THY'DEN ÇALIŞANLARINA ÖNEMLİ YASAKLAR GELDİ
Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş'ın başkanlık ettiği komisyonda gümrük, emniyet, sağlık üyeleri ile İGA yetkilileri katıldı. Bu kapsamda yeni oluşturulan İstanbul Yeni Havalimanı Güvenlik Komisyonu ve Eğitim Araştırma Denetleme Birimi (EADB) de çalışmalarına başladı.
YARISINDAN FAZLASI TAMAMLANDI
İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı'nın Türkiye’nin yanı sıra dünya havacılık ve ulaşım sektörüne çok büyük bir katkı sağlayacağını ifade ederek, "Bizim havalimanımıza birçok hava yolu şirketinin başvuru yapacağına eminiz. Dünya yolcularının da bilet fiyatlarının ucuzlamasına sebep olacağız." dedi.
Akçayoğlu, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) 2017 Yıllık Zirvesinde değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin coğrafik konumundan dolayı rekabet avantajına sahip olduğunu dile getiren Akçayoğlu, "Bu da Türkiye’yi taşıma, ulaşım anlamında çok rekabetçi kılıyor. Bunu enerji kesişim noktası olmaktan tutun ulaşımın diğer bütün alanlarına dahil edebiliriz"” dedi. Havacılıkla ilgili olarak Türkiye’nin son 15 yılda büyük bir gelişme gösterdiğinin altını çizen Akçayoğlu, özellikle Ulaştırma Bakanlığının yürüttüğü ‘herkes uçacak’ programı ve açılan hava alanları sayesinde yolcu sayısının artış gösterdiğini ifade etti.
Akçayoğlu, Yeni havalimanının son durumuna ilişkin de bilgi verdi. Havalimanı inşaatının yüzde 52,5’inin tamamladığını aktaran Akçayoğlu, "İnşaat işlerinde bazen bütün parametreler sizin elinizde olamayabiliyor, hava şartları çok önemli. Çünkü fiziksel şartlarda, dışarıda iş yapıyorsunuz.
İNSAN OLSA 100 BİNDE KALIRDI
Kış mevsimi çok zorlu geçti hatta bugünlerde bile yağmur yağıyor. Bunları daha fazla çalışarak bu kayıpları nasıl gideririz onların hesabını yapıyoruz. Hedefimiz 2018 yılı içerisinde inşallah Türkiye’nin bu en büyük projesinin hayata geçirmek." ifadelerini kullandı.
Yusuf Akçayoğlu, Yeni havalimanının küresel havacılık sektörüne katkısına dikkati çekerek, “İstanbul Yeni Havalimanı Türkiye’nin yanı sıra dünya havacılık ve ulaşım sektörüne de çok büyük bir katkı sağlayacak.” dedi.
Türkiye’nin coğrafi konumunun da havacılıkta Türkiye’yi bir merkez haline getirdiğini belirten Akçayoğlu, “Bu durum diğer ülke hava yollarının daha çok frekans almasını, daha çok slot (iniş-kalkış hakkı) almasını sağlayacak. Bizim havalimanımıza birçok hava yolu şirketinin başvuru yapacağına eminiz. Bizim slot sayımızda bir sorun olmayacağı için onların da kapasitelerini artırmada yardımcı olacağız. Dünya yolcularının da bilet fiyatlarının ucuzlamasına sebep olacağız.” dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ OLACAK
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ise, üçüncü havalimanının THY, Türkiye ve bölgesi için çok önemli olduğunun altını çizerek, "Üçüncü havalimanı hikayeyi tamamen değiştiriyor. Dünyanın en büyük havalimanlarından birini İstanbul'da inşa ederek akıllı ve tam teşekküllü bir havalimanıyla yolcuların çok rahat konaklayabilecekleri, uçaklarını transfer olarak değiştirebilecekleri ve aynı zamanda havalimanındaki imkanlardan yararlanabilecekleri muhteşem bir ortam oluşturulacak." dedi.
Aycı, "Havalimanı, Türkiye ile dünyayı birbirine bağlayacak. Üçüncü havalimanı ülkeleri ticariolarak, turizm olarak ve seyahat olarak birbirine bağlayacak çok önemli dev bir proje. Üçüncü havalimanı aynı zamanda THY'nin büyüme hızıyla birleştiğinde İstanbul bölgesinde çok değerli bir transfer merkezi haline dönüşecek. Türk Hava Yolları da bununla birlikte büyüyecek.Yeni havalimanı tamamlandığında THY'i bir kaç seviye daha yukarıya taşıyacak." diye konuştu.
Çevre dostu yeni havalimanına yaklaşık 550 uçağın park edebileceğini anlatan Aycı, şöyle devam etti:"Hava taşımacılığı rekabetin oldukça yüksek olduğu bir sektör. Türkiye sadece İstanbul'a bir havalimanı inşa etmiyor. Özellikle transit yolcular için büyük bir rekabet söz konusu. THY yolları her gün hizmet kalitesini artırmaya çalışıyor.
Bu rekabet içinde dünya şehirlerinin rekabetlerini de görüyoruz. İstanbul en rekabetçi şehirlerden birisi olarak mükemmel bir taşımacılık altyapısına sahip. İstanbul'un bağlantı ve işlevlik açısından dünyanın en önemli transfer merkezlerinden."
"THY AFRİKA'DA BİR NUMARA OLDU"
THY'nın sloganlarından birisini "Dünya daha büyük keşfet" olduğunu hatırlatan Aycı, bu bağlamda en büyük hedeflerinden birisinin Afrika'da büyümeye devam etmek olduğunu dile getirdi. THY'nın son 10 yıl içinde kendisine çok önemli bir hedef belirlediğini belirten Aycı, "Türkiye ve Afrika ilişkilerini adım adım geliştirdiler. 6 yıl öncesine kadar Türkiye'nin Afrika'da sadece 12 büyükelçiliği vardı.
Şimdi ise 40'ı aştı. Bence Afrika kendi potansiyelinden dolayı da yatırım yapılmayı hak ediyor. Bu nedenle THY Afrika'da bir numara oldu. Bunu 6-7 yıl gibi kısa bir sürede başardık. Afrika bölgesine odaklanmaya ve bu vizyonumuzu sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.