'Iğdır'ın 60 yıllık hayali gerçek oluyor'

Ünlendi Barajı, Aras Vadisi'ndeki Iğdır'ın 60 yıllık içme ve sulama suyu hayaline çözüm olmaya hazırlanıyor.

'Iğdır'ın 60 yıllık hayali gerçek oluyor'
'Iğdır'ın 60 yıllık hayali gerçek oluyor'
GİRİŞ 27.08.2017 12:06 GÜNCELLEME 27.08.2017 12:51
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Doğu Anadolu'nun en önemli baraj projelerinden biri olup büyük bölümü tamamlanan Ünlendi Barajı, Aras Vadisi'ndeki Iğdır'ın 60 yıllık içme ve sulama suyu hayaline çözüm olmaya hazırlanıyor.

Ağrı Dağı'nın eteğinde bulunmasından dolayı kaynak sularında yoğun miktarda arsenik bulunduğundan sularının içilmediği, sulama suları da tarım arazilerine yetmediği belirtilen Iğdır'da, kentin su sorununa çözüm bulmak için inşa edilen Ünlendi Barajı'nın yapımı sürüyor.

35 MİLYON LİRALIK PROJE

Bölgenin en önemli baraj projelerinden biri olup 35 milyon liraya mal olması beklenen ve 100 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajın büyük bölümü tamamlandı.

Tamamlandığında, plana göre, suyunun yüzde 25'i içme suyu, yüzde 75'i sulama suyu olarak kullanılacak baraj hem vatandaşa temiz su içme imkanı sunacak ham de tarım alanında Aras Vadisi'ne su verecek.

Sahip olduğu iklim ve toprak yapısı nedeniyle birçok sebze, meyve, hububat ve tahılın yetiştirilebildiği Iğdır'daki yaklaşık 100 bin dönüm tarım arazisi Ünlendi'den sulanabilecek.

'IĞDIR'IN 60 YILLIK RÜYASI'

Iğdır Valisi Enver Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ünlendi Barajı'nın Iğdır'ın hem içme suyu hem de sulama suyu ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Bu projenin Iğdır'ın 50-60 yıllık rüyası olduğunu belirten Ünlü, "İnşaallah, önümüzdeki yıl bu baraj su tutmaya başlayacak, ondan sonraki yıl da bu suyu kullanmaya başlayacağız. Önümüzdeki yıl su tutmaya başlayacak baraj sayesinde köylerimiz, üç ilçemiz ve Iğdır il merkezimiz, arıtılmış, memba suyu kalitesinde bir içme suyuna kavuşacak. Bu suyun yüzde 25'i içme suyu, yüzde 75'i sulamada kullanılacak." dedi.

Suların kurulacak kapalı sistem ve basınçlı borularla israf edilmeden ve buharlaşmadan kullanılacağının altını çizen Ünlü, şunları kaydetti:

"Bir an önce bu projenin faaliyete geçmesi için bizler valilik olarak elimizden ne geliyorsa, milletvekilimizle Ankara'da bakanlıklar düzeyinde gereken görüşmeleri birlikte yapacağız. Barajdan gelen su kaynak suyunun yerini tutar mı diye bir tereddüt var, barajdan gelen su kaynak suyundan daha temiz olur. Çünkü devletimiz çok modern bir arıtma tesisi yapıyor, memba suyu kalitesinde bir suyu Iğdır'a vermiş olacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • hizmetkar 6 yıl önce Şikayet Et
    inşallah gerçekten igdirin en büyük sorunu
    Cevapla
  • Edirneli 6 yıl önce Şikayet Et
    Ama oylar yine HDP ye gider secimlerde
    Cevapla
  • vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    birde coruma bulsaniz bir care 2 aylik suyumuz kaldi deniyor.
    Cevapla
  • Iğdırlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Hocam ığdır da partiden çok şahsa oy verilir bende hdpyi sevmem ama bir sonraki seçimde de hdp alır gerçekten hdp lı belediye başkanı ayrım gayrım yakmadan çalışıyor.
    Cevapla
  • Pöh 6 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bakalım inşaallah. Damacana parası vermekten kurtuluruz böylece.
    Cevapla