Gaziantep'e yeni bir botanik bahçesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından Yamaçtepe’ye yeni botanik bahçesi yapılıyor.

Gaziantep'e yeni bir botanik bahçesi
Gaziantep'e yeni bir botanik bahçesi
GİRİŞ 06.09.2017 14:05 GÜNCELLEME 06.09.2017 14:05

250 dönüme kurulucak Gaziantep Livas Botanik Bahçesi, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak.

Gri renge boyalı Gaziantep, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in girişimleri doğrultusunda çalışmalarını hızlandırdı, gri yüzlü şehir, zaman içerisinde yeşil renge bezenecek. Bu doğrultuda Başkan Şahin'in, “İkinci 100'üncü Yıl Parkı” dediği Gaziantep Livas Botanik Bahçesi, Yamaçtepe rekreasyon alanında 250 dönüme kuruluyor.

'GAZİANTEP İÇİN ÖNEMLİ PROJE'

Metro'dan sonra en önemli projelerinden birisinin de Yamaçtepe'nin faaliyete geçirilmesi olduğunu dile getiren Şahin, 100'üncü Yıl Parkı içerisinde en büyük sorunun kamulaştırma olduğuna hatırlattı.

Yamaçtepe'de kamulaştırma sorununu çözerek tematik çalışmalara başladıklarını aktaran Şahin, yeni bir Botanik Bahçesi’nin kurulması için muhteşem bir güzelliğin olduğunu söyledi.

'İNGİLTERE VE İSKOÇYA ÖRNEĞİNDEN YOLA ÇIKILDI'

Yeni bir Botanik Bahçesi kurulması için Büyükşehir Belediyesi’nin teknik ekibi, dünyanın en iyi botanik bahçelerine sahip olan İngiltere’nin Londra kentinde bin 200 dönüm alana kurulu Kew Royal Botanik Bahçesinin yanı sıra İskoçya’nın Edinburgh kentinde bulunan 250 dönüme kurulu Royal Botanik Bahçesi'ni inceledi.

Botanik bahçeleri içinde bulunan herbaryumlar, laboratuvarlar, özel nitelikli bahçeler, kütüphaneler, araştırma merkezleri, özel iklimlendirme sistemiyle oluşturulan seralar ve eğitim alanlarında incelemelerde bulunan ekip,  yeni botanik bahçesinin dünya standartlarında olması için teknik gezide projeyi zenginleştirecek fikirler edindi.

'SERALARDA BİTKİ ÇEŞİTLİĞİ OLACAK'

250 dönüm alana yapılması planlanan Gaziantep Livas Botanik Bahçesi için modern mekanik sistemler kullanılarak oluşturulacak seralarda, dünyanın farklı noktalarından anavatanlarından getirilecek bitkiler, uygun iklim koşulları sağlanarak yetiştirilecek.

Botanik bahçesinde 9 farklı konseptten oluşan temsili bahçelerle pek çok bitki türünün tanıtılmasına olanak sağlanacak. Projedeki herbaryum, kütüphane, laboratuvar, dendroloji müzesi, çocuk köyü ve eğitim binaları ile anaokulu seviyesinden üniversite araştırmalarına kadar eğitim anlamında pek çok alanda hizmet verilecek. Sosyal aktiviteye olanak sağlayan açık yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, fotoğraf çekim alanları, seyir noktaları, dinlenme alanları, bisiklet yolları ile halkın rekreasyon ihtiyacını karşılayacak.