İşte Kanal İstanbul'un genişliği!

Kanal İstanbul projesinin etüt proje çalışmaları önümüzdeki yılın ilk yarısında tamamlanacak. Tamamlanan çalışmalarla gemi büyüklüğüne göre kanal genişliği 600 metreyi bulabilecek.

İşte Kanal İstanbul'un genişliği!
İşte Kanal İstanbul'un genişliği!
GİRİŞ 15.10.2017 07:31 GÜNCELLEME 15.10.2017 09:17
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kanal İstanbul için çalışmaları hızlandırdı. Projenin etüt çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Etüt için kanalın geçeceği bölgede yoğun bir faaliyet yürütülüyor. Bu çalışmanın, gelecek yılın ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor. Projenin yapım ihalesinin en erken yılın ikinci yarısında yapılabileceği hesaplanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın 3 Temmuz’da imzaladığı sözleşme uyarınca Kanal İstanbul’un güzergâhında yapılan etüt çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Bu çerçevede 162 zemin sondajından önemli bir bölümü tamamlandı. Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ve akış rejimleri incelendi. Ekolojik, çevresel ve mühendislik ÇED etki analizine yönelik bazı değerlendirmeler yapıldı. Etüt sürecinin yılın ilk yarısında her yönüyle tamamlanması bekleniyor.

RAPOR HAZIRLANACAK

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından fizibilite raporu hazırlanacak. Kamulaştırma sürecine ilişkin ayrıntılar belirlenecek. Projenin yapım işleri için ihale dosyaları hazırlanacak. Bu aşamada, ihalede geçerli olacak finansman modeli belirlenecek. Yap-işlet (Yİ) ya da yap-işletdevret (YİD) modellerinden biri tercih edilecek. Projenin ihalesinin en erken yılın ikinci yarısında yapılabileceği belirtiliyor.

GEMİ BÜYÜKLÜĞÜ

Kanal, Karadeniz ile Marmara arasında yaklaşık 43 kilometre uzunluğunda olacak. Kanalın girişi için Karadeniz’de üçüncü havalimanının batısı öngörülüyor. Marmara’da Küçükçekmece Gölü’nün bulunduğu bölgede son bulacak.

Kanalın genişliği için de çalışma yapılıyor. Gemi büyüklüğüne göre kanalın genişliğinin 500, hatta 600 metreyi bulabileceği belirtiliyor. Kaynaklar, bu konuda bazı çalışmaların söz konusu olduğunu belirterek, “Kanalı kullanacak gemilere ilişkin alternatifli bir çalışma söz konusu. Bu konuda son kararı siyasi irade verecek” dedi.

YORUMLAR 19
  • Cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlarda ekonomiden dem vuranlar... eminin altınızda son model bir araba...ve kendinize ait eviniz de vardır...
    Cevapla
  • Gerçekler... 7 yıl önce Şikayet Et
    oraya yaptığınız köprülere de hgs ogs süpersonik geçiş sistemi falan koyun. trafik çilesi az daha artsın. Millet çileden çıksın
    Cevapla
  • Asıl gerçekler 7 yıl önce Şikayet Et
    En pahalı hizmet, verilmeyen hizmettir. Allah bin kere razı olsun devletimizden, milletimizden. Rabbim Reisi Cumhurumuza sağlık, sıhhat, uzun ömür versin, başımızdan ayırmasın inşallah. Yapılan hizmetleri de görmeyenler görmeyi nasip etsin, görmek istemeyenlerde çatlasın. Hizmet dediğin bedavaya olmuyor. Nankörlük etmeyin.
    Cevapla
  • bayırbucak 7 yıl önce Şikayet Et
    arsaları değerlenecek lere birde bu arasalar inşaat yapacak mütahitlere hayırlı olusun ne diyeyyim
    Cevapla
  • Aydın 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence genişliği 1 km olmalı. Yapılmışken ileriye yönelik düşünülmeli. Çünkü etrafında ikinci bir istanbul oluşcak. Bu kanalı yapabilecek tecrübeli hollanda şirketleri var. Hollanda bilindiği gibi deniz içinde olan bir ülke. Buna benzer çok projeleri gerçekleştirmiş durumda.
    Cevapla
  • Ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef ki Ekonomi kötü durumda, bu yıl henüz memur dahi almadı devlet. Neden peki çünkü ekonomi çok zayıflamış durumda. Durumlar neden böyle baş aşağı kötüye gitmeye devam ediyor :(
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle