Asrın projesi hayata geçti! İşte tüm detaylar...

Bakü - Tiflis - Kars (BTK) demiryolu hattı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Bakü’de açıldı.

Asrın projesi hayata geçti! İşte tüm detaylar...
Asrın projesi hayata geçti! İşte tüm detaylar...
GİRİŞ 31.10.2017 09:15 GÜNCELLEME 31.10.2017 09:16

‘Demir İpek Yolu’ benzetmesi yapılan hat için Erdoğan, “İstikbalimiz için çok önemli” dedi›› Londra’dan Çin’e kadar kesintisiz demiryolu bağlantısının kurulduğunu dile getiren Erdoğan yeni hatla yılda 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon yük taşınacağını ve maliyetlerin düşeceğini söyledi.

Çin’den Avrupa’ya kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, “Demir İpek Yolu” olarak nitelenen asrın projesi Bakü - Tiflis - Kars (BTK) demiryolu, dün görkemli bir törenle Bakü’de açıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün Alat Limanı’ndaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev ve Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov katıldı.

Çin’den Avrupa’ya 12 - 15 günde ulaşacak tren ile yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon yük taşınması hedefleniyor.

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden hayata geçirecek BTK Demiryolu Projesi, dün 5 ülkenin üst düzey yönetimi ile açıldı. Törenin ardından liderler, raylara temsili çivi çaktı. Demiryolu hattı makasını da değiştiren liderler, Kazakistan’dan gelen yük trenini Türkiye’ye uğurladı. Liderler daha sonra yolcu trenine binerek Alat Limanı’ndan Alat İstasyonu’na hareket etti. Erdoğan, törende şu mesajları verdi:

Hepimizin ortak başarısı

“Bugün içinde bulunduğumuz dönemin ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu törenle Asya’yı, Avrupa’yı ve Afrika’yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan Yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz.

BTK demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle Orta Koridor Projesi’nin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısının kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır.

Azerbaycanlı kardeşlerim, ‘zahmetle yenilen acı soğan, minnetle yenilen baldan şirindir’ der. İşte bu proje zahmetle, özveriyle, alın teriyle hayat geçirildiği için çok kıymetlidir.

Bizler dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz. Bölgemiz ulaşımdan ticarete, turizmden enerjiye muazzam bir potansiyele sahip. Türkiye olarak özellikle son 15 yıldır yaptığımız yatırımlarla bu potansiyeli hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz. bugüne kadar BTK projesinin tamamlayıcısı niteliğinde birçok hizmeti halka sunduk. Marmaray, hızlı tren hatlarının inşası, mevcut hatların yenilenmesi, İstanbul’a inşa ettiğimiz ve üzerinde raylı sistem geçişi de yer alan üçüncü köprü bunlardan bazılardır.

Maliyet inecek

Bu yatırımlarla BTK demiryolu projesinin cazibesini artırdık. Alat Limanı ile sadece 3 ülkeyi değil, tüm Orta Asya Cumhuriyetlerini Batı güzergâhlarına bağlamış oluyoruz. Türkmenistan’ı Türkmenbaşı Limanı üzerinden Kazakistan’ı da Aktau Limanı üzerinden Avrupa’ya bağlıyoruz.

BTK Demiryolu Projesi, 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesi 2034’te 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yüke ulaşacaktır. Maliyetleri ciddi manada düşürecek. Projenin önemi tarihi İpek Yolu üzerinde zaman ve mesafe olarak nakliyatçılarımız için en avantajlı imkanları sunmasından geliyor.”

ÇİN’DEN AVRUPA’YA 12 GÜNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hızlı tren hatlarımızın tamamı devreye girince Çin’den gelen yük BTK sayesinde Orta Koridor üzerinden 12-15 günde Avrupa ülkelerine ulaşacak. Şu anda Çin üzerinden Avrupa’ya giden yük miktarı 240 milyon tonun üzerindedir. Ülkelerimizden geçen Orta Koridor’dan bu yükün yüzde 10’unun taşınması halinde bile 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacak” dedi.

3 ülkenin büyük işbirliğiyle yapıldı   

Toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor.

Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlandı. Tünelin 2375 metresi Türkiye, 2070 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

Hattın Türkiye kısmının ihalesini 2007 yılı sonunda, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Abdurrahman Şentürk’ün yaptığı Özgün Yapı ile Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Tahir Çelik’in yaptığı Çelikler Taahhüt ortak girişimi kazandı ve hattı inşa etti. 

BTK için Gürcistan kısmındaysa 105 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı, 154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan’da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

Hattın devreye girmesiyle Çin’den çıkan yüklerin Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar denizi ile Bakü Alat limanına, ordan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesi öngörülüyor.

Liderler uğurladı

Demiryolu Hattı’ndaki ilk seferde Kazakistan’dan getirilen tahıl Azerbaycan’ın Alat İstasyonu’ndan Mersin Limanı’na taşınıyor.

Tahılın taşındığı treni Türkiye’ye uğurlayan liderler, başka bir trenle limandan Alat İstasyonu’na 12 dakika süren bir yolculuk yaptı.