Kanal İstanbul Güzergahı Netleşti

Kanal İstanbul güzergahı netleşti. Çed süreci başlayan proje için ilk adım atıldı.

Kanal İstanbul Güzergahı Netleşti
Kanal İstanbul Güzergahı Netleşti
GİRİŞ 05.12.2017 15:17 GÜNCELLEME 05.12.2017 15:17
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İstanbul’un Çılgın Projelerinden Kanal İstanbul start alıyor. Detayları netleşen projesinin ÇED süreci başladı.

60 milyar TL yatırımla hayata geçirilecek olan Kanal İstanbul projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek.

GÜZERGAH KESİNLEŞTİ

İstanbul Boğazı’na alternatif olarak planlanan Kanal İstanbul güzergahı da netleşti. 5 alternatif güzergah üzerinde çalışılan projede değerlendirme sonucunda kesin güzergah belirlendi.

Yapılan çalışmalar sonucunda Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü‟nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden ve sonrasında Sazlıbosna Köyünü geçerek Dursunköy’ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyünü geçtikten sonra Terkos Gölü‟nün batısında Karadeniz’e ulaĢan alternatif güzergâhın İstanbul Boğazına alternatif su yolu “Kanal İstanbul Projesi” için en uygun güzergâh olduğu belirlendi.

Mevcut durumda detay mühendislik çalışmaları devam eden yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Doğusunu takip eden güzergâhın inşaat çalışmalarının 5 yıl içerisinde tamamlanması ve gerekli bakımların yapılması kaydıyla 100 yıl İstanbul‟a dolayısıyla Türkiye‟ye hizmet etmesi öngörülüyor.

Kanal İstanbul projesi kapsamında liman, yat limanı, tahkimat ve dolgu alanları, ada teşkili kanalın işletilmesine yönelik acil müdahale merkezi, acil durum rıhtımları, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar yapılması planlanıyor.

Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırlarında yer alan proje kapsamında tesis edilecek olan alt ve üst yapıların tamamı İstanbul ili, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde, kıyı yapılarından Karadeniz‟de tesis edilecek olan dolgu alanı Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin, Karadeniz Limanı ise Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde yer alıyor.

Marmara Denizi tarafında tesis edilecek olan adalar batıdan doğuya doğru sırasıyla Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçelerinin Marmara Denizi’ne bakan kıyılarında ve Marmara Limanı ise Küçükçekmece ilçesinin girişinde kanal güzergâhının başlangıç noktasında bulunuyor.

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Kanal İstanbul projesi istihdama da büyük katkı sağlayacak. Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişinin, işletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam bin kişinin çalışması öngörülüyor.

İSTANBUL’A 3 YENİ ADA 

5 yılda tamamlanması planlanan Kanal İstanbul projesi kapsamında kanal kazısından çıkan malzemeler ile Marmara Denizi’nde Karadeniz’e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 17
  • chingiz abdullaev 6 yıl önce Şikayet Et
    boyuk tarihi bir proje.turkiyeni daha da guclendirecek.allah yardimciniz olsun boyle buyuk islerde.
    Cevapla
  • Ercan 6 yıl önce Şikayet Et
    Boğazdan Montrö sözleşmesine göre bedava geçen gemiler neden para ödeyip geçsinler? Bu konuda bir bilgisi olan var mı?
    Cevapla
  • Gurbetci 6 yıl önce Şikayet Et
    bazi guvenlik tedbirleri getirilebilir. Spor yada kulturel faaliyetler duzenlenip gecisler bazi gunler yasaklanabilir. Boylece bekleme suresi uzar. Yani dolayli yoldan bogazdan gecis maaliyetleri yukseltilir ve kanal dan gecmek daha cazip olabilir. Devletin kim bilir daha ne gibi fikirleri vardir.
    Cevapla
  • Zaman 6 yıl önce Şikayet Et
    Zaman her şeyden değerlidir.
    Cevapla
  • şahıs 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bir noktayı gözden kaçırıyorsunuz, kanal İstanbul'un yıllık getirisi yaklaşık 5.5 milyar dolar, suveyş kanalı ve cebelitarik boğazları yıllık getirisi 20 kusur milyar dolar, yanı geçişler ücretli olacak, ve kendisini 10 yılda amorti edecek.
    Cevapla
  • Ertuğrul 6 yıl önce Şikayet Et
    Montrö ile boğaza alternatif başka bir kanal olmadığı için tüm denizyolu araçları (savaş gemileri dahil) yıllarca boğazlardan ellerini kollarını sallayarak geçtiler. Bu proje sayesinde artık Süveyş Kanalı gibi, Panama Kanalı gibi tüm denizyolu araçlarının geçişinden ciddi ücretler alınacak. İstanbul boğazı bize kalacak. 60 milyar TL'ye de takılmayın. O parayı kısa sürede amorti ederiz. Bu adım tarihi bir adımdır.
    Cevapla
  • cevap 6 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayırlısı Allah tamamına erdirmeyi nasip etsin.Âmin
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Sadece kanal olarak bakmayın olaya bu kanal yapıldığında kanal altına yapılacak elektrik tribünleri ile Türkiyenin ihtiyacı olan elektriği üretecek mevcuttaki santrellerimizden üretilen elektrik de ihraç edilecek. Bu projenin çılgın olmasının gerekçesi budur. Bulgaristan dan elektrik ithal ettiğimizi tekrar hatırlatmakta fayda vardır herhalde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle