Göcek tünelinde ücret yerine süre kısalıyor

Göcek tüneli ile ilgili bilgi veren Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, SPK’nın onay vermesi durumunda işletim süresinin 2025 yılına çekileceğini açıkladı.

Göcek tünelinde ücret yerine süre kısalıyor
Göcek tünelinde ücret yerine süre kısalıyor
GİRİŞ 25.01.2018 16:40 GÜNCELLEME 25.01.2018 16:40

Kamuoyunda ‘Deli Dumrul Tüneli’ olarak adlandırılan Göcek tüneli ile ilgili bilgi veren Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, SPK’nın onay vermesi durumunda işletim süresinin 2025 yılına çekileceğini açıkladı.

Yap-İşlet-Devret modeli ile 2006 yılında hizmete açılan Göcek Tüneli’nin ikizinin hala hizmet açılmaması, yüksek geçiş ücreti ve tünelin bakım çalışmaları hakkında sorulan soru üzerine Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu İl Koordinasyon Kurlu üyelerine bilgi verdi.  

Dalaman-Fethiye arasındaki süreyi 15 dakika kısaltan 964 metre uzunluğundaki tünelin ikizi de yapılarak tamamlanmıştı. Koordinasyon Kurulu toplantısında sorumluluk alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çobanoğlu, Vali Esengül Civelek’in Göcek Tüneli ile ilgili son durum hakkında bilgi isterken, TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Kırlı da ücret yüksekliği ve ikiz tünelin son durumunu sordu.

İşletme süresi 25 yıla düşürülecek

2006 yılında hizmete giren Göcek Tüneli’nin yüklenici firması tarafından inşaat dahil işletme süresinin 25 yıl, sürenin 2025 yılına çekilmesi için çalışmaların olduğu ortaya çıktı. Karayolları 13. Bölge Müdürü Çobanoğlu, “Eğer Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onaylarsa yüklenici firmanın işletme süresinde bir kısalmaya gidilecek. Eğer SPK onaylarsa 2015 yılında firmanın işletme süresi dolacak. Ücretlerde indirim konusunda yapabileceğimiz bir şey yok” dedi.

Tünel bakıma alınacak

Göcek ikiz tünellerden halen işletmede olan mevcut tünelin bakıma alınacağını söyleyen Çobanoğlu, “Firmaya onarım yazısı yazdık. 4 ay gibi bir süre bakıma alınacak. Bu konuda da SPK onayı bekleniyor. Onarımın turizm sezonu öncesi yapılmasını talep ettik. Eğer bakım onaylanırsa 15 Mart’tan 15 Haziran tarihine kadar bakıma alınacak. Bu süreçte yapımı tamamlanan ikiz tünellerden ikincisi devreye girecek” dedi

2002 yılındaki sözleşme bağlayıcı

9 Temmuz 2013 tarihinde yapımı başlanan ve tamamlandıktan sonra hizmete açılmayan ikinci tünelin neden hala hizmete açılmadığı yönündeki soruyu cevaplandıran Çobanoğlu, “2002 yılında yapılan bir sözleşme var. Mevcut tüneli işleten firma ile yapılan sözleşmede ‘Gidiş-dönüş ücret alınır’ ibaresi var. Bu sözleşme bağlayıcı” dedi.