Turizm sektörüne kredi kolaylığı

BDDK, son günlerde sıklıkla gündeme gelen turizm sektörü kredileri ile ilgili düzenlemeye gitti.

Turizm sektörüne kredi kolaylığı
Turizm sektörüne kredi kolaylığı
GİRİŞ 07.04.2016 11:03 GÜNCELLEME 07.04.2016 11:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

BDDK, bankalarca turizm sektörüne kullandırılan kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme yaptı.

Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafınan hazırlanan yönetmeliğe "Turizm sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan krediler" başlıklı aşağıdaki geçici madde eklendi.

Banka yöneticilerinin verdiği bilgiye göre turizm şirketleri toplamda 17 milyar dolar kredikullanırken, bu miktarın 2,5 milyar dolarlık anapara ödemesinin bu yıl içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Bankalar anapara ödemeleri dışında 800 milyon dolar da faiz ödemesi bekliyor. 

Eklenen geçici maddede, "Bankalarca turizm sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan ve İkinci Grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere yeni sözleşme koşullarına bağlanabilir. Yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla Birinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilir" ifadeleri kullanıldı. 

Geçici 9. maddede ayrıca, bankalarca turizm sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan krediler ve diğer alacaklar dışında Üçüncü, Dördüncü veya Beşinci Grupta sınıflandırılan kredilerin veya diğer alacakların bulunması halinde bu krediler de aynı grupta sınıflandırılacağı belirtildi.  

Söz konusu kredilere ve diğer alacaklara ilişkin olarak bankaya olan ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin geçici likidite sıkıntısından kaynaklanması halinde, borçluya likidite gücü kazandırmak ve banka alacağının tahsilini sağlammak amacıyla gecikmiş faizler de dâhil olmak üzere krediler ve diğer alacaklar, bu maddede belirlenen usul ve esaslara uyulmak kaydıyla, gerektiğinde ilave kredi açılmak suretiyle üç defayla sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabileceği ya da yeni bir itfa planına bağlanabileceği de vurgulandı.

YORUMLAR 1
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle dogru düşünülmüş neden bu tekstil sektörü için yapılmıyor
    Cevapla