Türkiye'den Putin'i üzecek hamle!

Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle sıkıntılı günler geçiren turizmciler sağlık turizmine yöneldi.

Türkiye'den Putin'i üzecek hamle!
Türkiye'den Putin'i üzecek hamle!
GİRİŞ 19.04.2016 09:30 GÜNCELLEME 19.04.2016 09:37

Kıyı turizminde Rusya nedeniyle sıkıntılı günler geçiren turizmciler, sağlıkta yeni proje geliştirdi. Sağlık Turizmi Konseyi, mayısta tur operatörleriyle 15 hastaneyi bir araya getirecek. Hedef, 10 bin dolar bırakan yabancı hasta sayısını artırmak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi turizm üzerinden vurma çabasına karşı hamle geldi. Bir Rus turistten ortalama 900 dolar gelir elde eden turizmciler, kişi başı ortalama 10 bin dolar bırakan yabancı hastaları Türkiye'ye getirmek için atağa geçti.

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi, 25 Mayıs'ta TÜRSAB'a bağlı 100'ü aşkın tur operatörleriyle 15 büyük hastanenin yöneticilerini bir araya getirecek. Toplantıda, tur operatörlerinin bağlantılarıyla Türkiye'deki hastanelere yabancı hasta çekilmesi görüşülecek. Her iki taraf için de 'kazan-kazan' çözümü sunan toplantı, turizmde Rusya'yla uçak krizi sonrası yaşanan gelir kaybına da engel olmayı amaçlıyor. Toplantıyla ilgili bilgi veren Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, "6 bin dolarlık uçak yakıt desteği 400 bin ve üzeri turist getiren tur operatörlerine verildi. Orta ve küçük ölçekli tur operatörleri bu destekten faydalanamadı. Biz de hem onların kayıplarını telafi edebilmeleri hem de yurt dışındaki güçlü bağlantılarıyla sağlık turistini artırabilmeleri için entegrasyon toplantısı yapacağız" dedi.

NİSANDA KAYBI KAPATTIK

Ocak, şubat ve mart ayında vize uygulaması nedeniyle yüzde 30 kayıp yaşadıklarını hatırlatan Çakmak, şöyle konuştu: "Bizim en büyük pazarımız Libya ve Irak'tı. Vize uygulaması nedeniyle bu pazarlarda kayıp yaşamıştık. Dışişleri Bakanlığı özel bir formülle bu sorunu çözdü. Artık yurtdışından Türkiye'ye tedavi için gelen hastalar vizeyle ilgili tüm süreçlerini Sağlık Turizmi Konseyi, Özel Hastaneler Derneği ve Vakıf Üniversiteleri Derneği üzerinden çözebiliyor." Türkiye'ye 2015'te gelen sağlık turisti sayısının 746 bine, gelirin ise 5.8 milyon dolara ulaştığını aktaran Çakmak, "Bunun yüzde 60'ı Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinden, yüzde 20'si Türk Cumhuriyetleri'nden, yüzde 20'si de Avrupa ve diğer ülkelerden oluşuyor. Bu yıl da yüzde 15'lik artış bekliyoruz" diye konuştu.

NAKİLLER % 100 ARTTI

Bir sağlık turistinden ortalama 10 bin dolar elde edildiğini dile getiren Çakmak, "Karaciğer nakli, kemik iliği gibi operasyonlarda bu oran 650 bin dolara kadar çıkabiliyor" ifadelerini kullandı. Son iki yılda karaciğer nakli ve kemik iliği operasyonlarında yüzde 100 artış yaşandığını aktaran Çakmak, bunun da Sağlık Bakanlığı'nın ruhsatlandırdığı merkez sayısının artmasından kaynaklandığını vurguladı.

YÜZDE 30 BÜYÜDÜK

Ethica Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan, 2015'te yabancı hasta sayısında yüzde 30 büyüyerek 4 bini geçtiklerini söyledi. Bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 büyüdüklerini belirten Akdoğan, "5 yıla kadar yabancı hasta sayımızın 10 bini geçeceğini öngörüyoruz" dedi. Grubun yatırım planlarıyla ilgili de bilgi veren Akdoğan, şunları anlattı: "Bulgaristan Sofia ve Ukrayna Kiev'de Estethica hastaneleri kuracağız. Kuveyt ve Katar ile de görüşüyoruz."

10 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK

2007'de kurulan Este Cerrahi Kliniği'nin sahibi Op. Dr. Alp Aslan her yıl ortalama yüzde 15 büyüdüklerini anlattı. Bu yıl da benzer oranları yakalayacaklarını aktaran Aslan, "Hastalarımızın yüzde 70'i Avrupa'dan geliyor. Saç ekiminden cilt gerdirmeye kadar her operasyonu yaptırıyorlar" dedi. Yılda ortalama 700 yabancı hastaya hizmet verdiklerini anlatan Aslan, bu yıl 10 milyon dolarlık yatırımla 1.000 metrekarelik bir tıp merkezi açacaklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL