500 milyona bayramlaştık!

Ramazan Bayramı’nın 9 günlük tatile dönüşmesi sezona kötü bir başlangıç yapan turizm sektörüne can suyu oldu.

500 milyona bayramlaştık!
500 milyona bayramlaştık!
GİRİŞ 13.07.2016 10:20 GÜNCELLEME 13.07.2016 10:20

9 günlük tatilde yerli turistin sezonda yaptığı kişi başı ortalama harcamanın iki katı harcama yaptığı, bu hesaptan hareketle turizmde 500 milyon TL’lik bir hacim oluştuğu hesaplanıyor.

Turizmcilerin hesaplarına göre, toplamda 350 bine yakın yerli turistin sahil beldelerine seyahat ettiği düşünülen 9 günlük tatilde, kişi başı harcamanın da normal tatil sezonundaki kişi başı harcamanın 2 katına çıktığı öngörülüyor. Buna göre, seyahat için kişi başı ortalama harcama 614 TL’den bin 250 TL seviyesine yükselirken, toplamda da iç turizm hareketiyle 500 milyon TL’lik bir faturanın ödendiği ortaya çıkıyor. Keza, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da aynı rakamı telaffuz ediyor. Ulusoy, “9 günlük bayram tatili özellikle iç turizm piyasasına ciddi oranda olumlu etki yarattı, 500 milyon liralık bir pazar hacmi oluşturdu. Sahil bandında yer alan tesislerde doluluk oranları yüzde 90 civarına ulaştı” dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da bayram tatilinde büyük bir hareketlilik yaşandığını, ancak bu hareketliliğin devamlılığının olmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. 

BİR NEBZE RAHATLAMA 

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da, bayram tatilinin Antalya ve Ege otelleri için umut verdiğini vurguladı. “Ancak bu hızın tüm yaz dönemine yayılacağını öngörmüyoruz. Bayram tatili ile halk tatil yaptı, oteller doldu. Gelirler de bu dönem için bir miktar arttı” diyen Bayındır, bunun bir nebze rahatlatıcı etkisi olacağını söyledi. Bayındır, turizmcinin gelirlerle en azından personel ve vergi giderlerini kapayabileceğini kaydetti. 



PAKETE 1.7 MİLYAR TL 

Paket tur harcamaları geçen yıl 1.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Otelde tatil yapan yerli turist sayısının da geçen yıl 5 milyon kişi seviyesinde olduğu kabul edilirken, bu yıl için beklenti 6 milyon kişi seviyesinde. 

2017'DE ANCAK ESKİ GÜNLERE DÖNEBİLİRİZ

Yerli turizm canlansa da turizmcinin gözü Rus turistte. Son dönemde Rusya ve İsrail ile olan ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin turizme pozitif etki edeceğini dile getiren Ulusoy, “Ancak toparlanmadan kastımız artıya geçmek değil, düşüşün azalması” dedi. Bayındır da, “Çorak hanelere yağmur taneleri düşmeye başladı. 2017 itibarıyla eski günlerimize dönmeye başlayabiliriz. Bu nedenle İsrail ve Rusya’da 2017 için tanıtım ve PR çalışmalarına zaman geçirmeden başlamak lazım. Aksi halde 2017’yi de kaybedebiliriz” uyarısında bulundu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL