'Avrupalı Türkler, turistlerden fazla harcıyor'

TAVAK Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, geçen yıl Almanların kişi başı toplam harcamalarının ortalama 660 euro, Avrupalı Türklerin ise bin 150 euro olduğunu söyledi.

'Avrupalı Türkler, turistlerden fazla harcıyor'
'Avrupalı Türkler, turistlerden fazla harcıyor'
GİRİŞ 26.09.2017 14:28 GÜNCELLEME 26.09.2017 15:09
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

TAVAK Vakfı ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) yaptığı ‘2017 yılı Avrupalı Türklere Yönelik Turizm Araştırması’nın sonuçları, düzenlenen toplantıyla açıklandı. Araştırmayı değerlendiren Şen, 2017’de bir önceki yıla kıyasla, Avrupa’dan daha fazla Türkiye kökenlinin Türkiye’yi ziyaret edeceği tahmininde bulunarak, 2016’da yaklaşık 2.3 milyon Türkiye kökenlinin Avrupa’dan tatilini geçirmek üzere Türkiye’ye gittiğini söyledi.

Avrupa’daki Türklerin yarısına yakınının tatilini Türkiye’de geçirdiğini aktaran Şen, “Bu yıl tatilini Türkiye’de geçirecek olan 2.7 milyon Avrupalı Türk turistin 1.6 milyonunu Almanya’da yaşayan Türkler oluşturuyor. Bu yılın ağustos ve eylül aylarındaki verilere göre, Avrupalı Türkler Türkiye’de ortalama 4 hafta kalıyor. Yalnızca ailelerini ziyaret etmek için değil, aynı zamanda Antalya, Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi sahillerde tatillerini geçirmek için geliyorlar” dedi.

Şen, Avrupa’da yaşayan Türklerin en gözde tatil yerinin İstanbul olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Harcamalarda 2011’e göre düşüş var. 2011’deki araştırmada kişi başına ortalama harcama miktarı bin 200 euro civarında olduğu tespit edilen bu kişilerin, bu yıl Avrupa’daki ekonomik krizin artması nedeniyle daha kısıtlı harcamalarda bulunduğu görülüyor. 2017’de Türkiye’de kaldıkları süre içerisinde ortalama bin 150 euro harcadıkları tespit edildi. Bunun yanı sıra Avrupalı Türklerin Alman turistlere göre yüzde 25 daha fazla para harcadığı görüldü.

Avrupa Birliği sınırları içerisinde 5.7 milyonun üzerinde Euro-Türk yaşamaktadır. Bunların yüzde 50’sinin üzerinde bir kitlesi de tatillerini geçirmek için Türkiye’ye gelmektedirler. Avrupa’dan gelen Türkler, ciddi bir şekilde alıverişe para harcarken, özellikle İstanbul’daki önemli eğlence merkezlerine gitmektedirler. 2015’te Almanya’dan 5.4 milyon kadar Alman turist gelmişti.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gelen ve ortalama kalış süreleri 17 gün olan Almanların kişi başı toplam harcamaları ortalama 660 euro iken Avrupalı Türklerin kişi başı ortalama bin 150 euro harcadığı görülmektedir. Bu açıdan Avrupa’dan gelen Türkler Alman turistlere göre çok daha fazla harcama yapmaktadırlar. 2017’de Euro-Türklerin Türkiye’deki tatillerinde 3.1 milyar euro harcamaları bekleniyor.”

NARİN: DOSTLARIMIZ DESTEKLİYOR

TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin ise “1984’ten beri Türkiye’ye gelen Alman dostlarımız bizi desteklemeye devam ediyor. Algı yönetimi açısından da önemli çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi. Türkiye’ye geri dönmek isteyenler için turizm destinasyonlarında yaşam ünitelerine yatırımların yapılması gerektiğini ifade eden Narin, “Yurt dışından gelenlerin özellikle konut sektöründe çok önemli etkileri var. Turizm destinasyonlarında yaşamın 365 güne çıkarılması gerekiyor. Özellikle güney sahillerinin kapasite kullanımı 180 günden 365 güne çıkarılmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Nevsehirliyim 6 yıl önce Şikayet Et
    Akrabalara yolladigimiz paralar kurban .......!
    Cevapla
  • Wang Yu 6 yıl önce Şikayet Et
    Biz her yıl 3 kişi 5000euro bırakıyoruz, bide asker bedelini hesapbedersen 5517euro kişi başına ekstra memlekete.
    Cevapla
  • Temel candan 6 yıl önce Şikayet Et
    Destek gerekmez hizmet sektoru bir gecede iflas edebilir bu kadar bel bağlanmamali Turkler hizmet sektorune yoneliyorsa kodlarimiz degismis demektir anlayana sozumuz
    Cevapla
  • Suphi 6 yıl önce Şikayet Et
    Ama yinede değer verilmiyor ! Yol güzergahlarımızda sahipsiz kalıyoruz kaldıki çile yapmasalar güzergahtada daha fazla para harcamamız mümkün ! En büyük çile gümrükler anlaşılır değil ! Uçakla yolculuk yap diyorlar ama yolcu taşıma şirketlerine ses yok resmen soygun neymiş yüksek sezon düşük sezon ! Sanki izin zamanı uçaklar gazla yakıt tüketiyor bununda saçma olduğu ortada devlet büyüklerimiz izinlerinizi kendi ülkemizde geçirmeye çağrı yapıyor ama devlet gereğini yapmıyor ! Yapılsa harcamaları tahmin etmek mümkün değil bunuda ancak vatan hasretini çeken bilir, biz gurbetciler yüreği yanık insanlarız ! Hem ceza yeriz hemde helal ederiz !
    Cevapla
  • Vatan sever 6 yıl önce Şikayet Et
    suphi Kardeş yüreğine sağlık
    Cevapla
  • Fendi 6 yıl önce Şikayet Et
    Uçak işlerini tam kavrıyamadın kardeş. Esas olam yıllık toplam ciro, temmuz ve auğustos en etkili aylar, gereken pay o aylar kazanılıyor ve pilotlar-hostesler babahayrına senin istediğin gibi çalışmıyorlar. Yani etkili olmayan diğer aylarda yine aynı maaşı alıyorlar. Bi düşün derim.
    Cevapla
  • Gurbetci 6 yıl önce Şikayet Et
    Mademki ençok harcamayı yapan turkler ozaman yabancı turist ihtiyacı yok vatanımızin boşyere ucuz duyarsız insanları ülkemize gelmesinler
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı gelmesin aynen
    Cevapla
  • istatistik 6 yıl önce Şikayet Et
    Onların payını yüklenirsen sorun yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle