Seramik ihracatı 1 milyar doları aştı

2013 yılsonu itibariyle seramik sektörü ihracatının 1 milyar doları aştığı belirtildi.

Seramik ihracatı 1 milyar doları aştı
Seramik ihracatı 1 milyar doları aştı
GİRİŞ 14.01.2014 12:09 GÜNCELLEME 14.01.2014 12:09

Seramik Tanıtım Grubu Başkanı ve Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, 2013 yılsonu itibariyle seramik sektörü ihracatının 1 milyar doları aştığını belirtti.AA muhabirine seramik sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kayan, 2000'li yılların başlarından itibaren kapasitede yakalanan artışla Türk seramik sektörünün dünyada önemli bir oyuncu haline geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin, seramik kaplama malzemeleri sektöründe dünya ihracat sıralamasında 5., üretimde dünyada 9., Avrupa'da ise 3. sırada yer aldığını ifade eden Kayan, 2013 yılında kaplamalık malzemelerde yıl sonunda 606 milyon doların aşıldığını anlattı.

Kayan, ihracatta Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olan seramik sağlık gereçlerinde ise 204 milyon dolar ihracat yapıldığını dile getirerek, "2013 yıl sonu itibariyle seramik sektörünün toplam ihracatı 1 milyar doları aştı" dedi.

Söz konusu dönemde, seramik sektöründe en çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, İngiltere, Irak, İsrail ve Azerbaycan olduğunu belirten Kayan, sektör ihracatında genel olarak Kuzey Amerika dışında Batı'da yavaşlama, yakın Asya ve Orta Doğu'da iyileşme gözlendiğini aktardı.

- "İnsan ve servis kalitesinde dünyada ilk 3'teyiz"

Sektörü temsil eden markaların genel olarak ürün, insan ve servis kalitesi adına dünya sıralamasında İtalya ve İspanya ile ilk 3'te yer aldığına dikkati çeken Kayan, serbest ticaret anlaşması (STA) olmayan ülkeler ile STA imzalanması, AB normlarına uyum, lojistik sıkıntıların azaltılması, ihracat teşviklerinin artırılması ve kolaylaştırılmasının ise sektörün daha da gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Hedef pazarlarda birincil öncelikli ülkelerin Irak ve Azerbaycan, daha sonra ise Almanya, İngiltere ve Fransa'nın geldiğini anlatan Kayan, 2023'e kadar seramik ihracatını yılda ortalama yüzde 12 artırarak 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerine dikkati çekti.

Var olan teşvik mevzuatına, enerjinin verimli kullanımını sağlamak için ilave maddeler eklenmesi ve enerjiyi verimli kullanan firmalara teşvikler, özel indirimler sağlanmasını isteyen Kayan, diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:

"Enerjinin vergilendirmesinde AB mevzuatına uyum, hammadde kaynaklarına erişimin kolaylaştırılması, hammadde kaynaklarının kullanımı önündeki engellerin kaldırılması, hammadde kaynaklarının işletilmesindeki sıkıntıların ortadan kaldırılması, demiryolu ağının genişletilmesi, üretim merkezi-hammadde alanları-limanlar arasında demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi, lojistik sıkıntıların azaltılması ve STA olmayan ülkeler ile STA imzalanması sektörümüz için ivedilikle atılması gereken önemli adımlardır."

- "Bir çok markamız dünyaca saygın tasarım ödülleri alıyor"

İhracatta yerli kaynakları en fazla kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden birinin seramik sektörü olduğuna işaret eden Kayan, Türkiye'nin bu alanda dünyanın en önemli ihracatçı ülkelerinden biri olduğunu vurguladı.

"Bir çok markamız bugün dünyaca saygın değeri olan Red Dot ve If gibi önemli tasarım ödülleri almaktadır" diyen Kayan, tasarımcılar ve mimarlarla yapılan işbirliğinin sektörümü her geçen yıl daha da ileriye taşıdığını söyledi.

- "En çok ithalat Çin'den yapıldı"

Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner de üretimde kullanılan girdiler arasında enerji dışında önemli bir ham madde veya yardımcı madde olmadığına dikkati çekerek, sektörün ülkeye döviz kazandıran, katma değeri yüksek olan bir sektör olduğunu dile getirdi.

İhracatta seramik kaplama malzemelerinde yüzde 3'lük artış görüldüğünü aktaran Yamaner, ihracat birim fiyatlarının ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 arttığını vurguladı.

En çok ithalatın Çin'den yapıldığına işaret eden Yamaner, kur artışlarının yılın son dönemlerinde etkili olduğunu ve sektörde olumlu karşılandığını, kurun bu şekilde devam etmesi halinde artış etkisinin daha çok 2014 yılında görüleceğini belirtti.

Sektörün önemli sorunları olduğunu işaret eden Yamaner, üretim açısından önemi büyük olan ham maddelerin çıkarıldığı Şile ve Muğla bölgelerinde bir takım sorunlar yaşandığını anlattı.

Muğla ve Aydın yörelerindeki Feldispat madeninin yerli üretimin kaynağı olmakla birlikte İtalya başta olmak üzere en büyük seramik üreticilerine ihraç edildiğini ve Türkiye'ye döviz kazandırdığını söyleyen Yamaner, "Kil madeninin Şile'den temin edilememesi halinde 5 katı fiyata Ukrayna'dan ve İngiltere'den ithal edilmesi gerekiyor" dedi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelere olan ihracatın toplam ihracatın yüzde 35'i civarında olduğuna dikkati çeken Yamaner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Avrupa'daki kriz öncesinde bu oran yüzde 50'ye çok yakındı. Azalan bu payı diğer ülkeleri hedef pazar seçerek kapattık. Sahra Altı Afrika ülkeleri dikkatle izlediğimiz pazarlar arasında. En büyük ihraç pazarlarımız Avrupa'da İngiltere, Almanya, Fransa, Romanya, Kuzey Amerika'da ABD ve Kanada, Afrika'da Libya, Asya'da İsrail, Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkmenistan oldu. 2014 yılında hammadde probleminin halledilmiş olması halinde sektörün yeni yıldan beklentileri olumludur."

KAYNAK: AA