Türk Ytong yangınlardaki artışa dikkat çekti
Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, Türkiye’de meydana gelen yangın olaylarının her yıl % 10 arttığına dikkat çekiyor.
Türkiye yılda ortalama 100 bin yangın olayına ev sahipliği yapan yangın bakımında oldukça riskli bir ülke. Bu yangınların ise 25 bin kadarını sadece İstanbul’da meydana gelen yangınlar oluşturuyor. Bu yangınlarda yapılarda kullanılan malzemelerin hayati önem taşıdığını ifade eden Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, Türkiye’de meydana gelen yangın olaylarının her yıl % 10 arttığına dikkat çekiyor.
Yangına karşı korunma yapılarda yaşamsal risk açısından büyük öneme sahip. Yangın güvenliği konusu, tarihi boyunca birçok büyük yangın felaketi yaşayan ülkemiz için ayrı bir önem taşıyor. Hem geçmişte yaşadığımız acı tecrübeler hem de zaman zaman tekrarlayan üzücü felaketler, yangın güvenliğinin önemini daha iyi anlamamızı sağlıyor. Yangından Korunma Haftası sebebiyle açıklamalarda bulunan Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel’e göre, Türkiye’de son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeni kullanılan malzemeler.
Malzeme Hayati Önem Taşıyor
Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, “Türkiye’de son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeni kullanılan malzemelerin yangına dayanıklı olmamasıdır. Binalarda yalıtım ve mantolama amaçlı yanıcı malzemelerin yangına karşı önlem alınmadan kullanılması sebebiyle yangınlar hızla büyümekte. Yangının başlamasını, gelişmesini ve büyümesini hızlandıran bu malzemelerin yapılarda tercih edilmemesiyle yangın sayısının büyük oranda azalacağını düşünüyorum” dedi.
Ytong Isı yalıtım Plağı ile iddialıyız
Ytong olarak, yapı ve yaşam kalitesini bir bütün olarak gördüklerini ifade eden Erel, yapılarda tıpkı “enerji tasarrufu” ve “deprem güvenliği” konularında olduğu gibi yangın güvenliğinde de maksimum fayda yaratabilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Erel, “Ytong zaten A1 sınıfı - hiç yanmaz malzemeler sınıfında yer alan, yapılarda yangın güvenliği çözümlerinde öncelikle tercih edilen bir ürün olarak önemli bir yere sahip. Ytong Isı Yalıtım Plağı da yangın sırasında bile hiç yanmayan ve alev almayan bir yalıtım malzemesi olması, duman, zehirli gaz ve yangın damlalarının oluşmasını önlemesi sebebiyle yapılarda güvenle kullanılabilecek bir ürün” dedi.
Mantolama İçin Yangın Deneyi Şart
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Temmuz 2014’te yayınladığı genelde ile mantolama işlemi için akredite bir laboratuvardan yangına dayanıklılık deneyi isteneceğini belirten Erel, bu uygulamanın kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Erel, Binaya mantolama yaptıran müteahhit, kullanacağı ısı yalıtım malzemesi, yapıştırıcı, dübel, sıva filesi, sıva gibi malzemeleri ayrı ayrı temin edip, tüm sistem için deney yapılmadan uygulamayı gerçekleştirebiliyordu. Bundan sonra denetim firması yetkilileri, şantiyeye geldiğinde mantolama için yangın deney raporunu görmek isteyecek. Bu tarz yönetmeliklere ve denetimlere uyulduğu takdirde meydana gelecek yangınların büyük ölçüde önüne geçilmesi mümkün olacaktır. Ytong Isı Yalıtım Plağı ise yanmaz bir ürün olması nedeniyle bu uygulamadan muaftır. Yani Ytong ile herhangi bir deney gerektirmeden güvenle cephe mantolaması yapılabilir” dedi.