Ev eşyası ve dekorasyon fuarı kapılarını açtı

Dünyanın en büyük ev dekorasyonu, hediyelik eşya ve el sanatları fuarlarından NY NOW, tam gün etkinlikleriyle New Yorklulara kapılarını açtı.

Ev eşyası ve dekorasyon fuarı kapılarını açtı
Ev eşyası ve dekorasyon fuarı kapılarını açtı
GİRİŞ 06.02.2017 11:50 GÜNCELLEME 06.02.2017 11:50

Binlerce kişinin ziyaret etmesi beklenen fuar, 2 bin 400'den fazla markanın on binlerce ürününe Manhattan'da bulunan Javits Kongre Merkezi'nde ev sahipliği yapıyor.

Bu sene İstanbul Ticaret Odası (İTO), bir ilki gerçekleştirerek milli katılım desteğiyle altı Türk şirketine fuarda stant açtı. Stantlar, Türk tekstilinin nadide ürünlerini sergilemekle birlikte ülke tanıtımına da katkıda bulunmayı amaçlıyor.

İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, kuruma üye şirketlerin ihracat yetkinliklerini artırmak için yılda 25 uluslararası fuara katılım gerçekleştirdiklerini ve bundan faydalı sonuçlar elde ettiklerini aktardı.

Erkesim, "Amerika bildiğiniz gibi hükümetimizin ticarette hedef ülkeler arasına koyduğu bir ülke. Gerçekten çok büyük bir pazar. Bu pazarda biz de firmalarımızla birlikte onların gayretlerine önderlik yapacak şekilde yer almaya çalışacağız." diye konuştu.

Erkesim, Amerika'da benzer etkinliklere gelecekte daha çok sayıda İTO üyesinin katılacağını, ürün çeşitlendirme yöntemiyle Türk ürünlerinin daha güçlü biçimde tanıtılacağını belirtti.

Türk stantlarının, 78 bin metrekarelik devasa fuar alanına yayılmış muadillerinden daha yüksek duvarlara sahip olması, Türkiye'nin marka değerini artırmaya yönelik "Gücünü ve Potansiyelini Keşfet" kampanyasını yansıtan tasarımı dikkat çekti.

Küçük bir Türk mahallesi görünümündeki stant alanında yer tutan Majestik, Sanko Havlu, Lalay, Allmode, Colorlights ve Teksim firmaları, Amerika'da Türk malı ürünler denince akla ilk gelen havlu, bornoz, peştemal, kilim ve dekoratif avize gibi ürünlerini Amerikalı tüketicinin beğenisine sunuyor.

Fuara bireysel olarak ikinci kez katılan Bursa merkezli Ofer tekstil firmasının sahibi Ömer Faruk Eldemir, Amerika'nın ihracat için büyük potansiyel barındırdığını söyledi.

Eldemir, "Amerika pazarı, firmaları ülkeleri büyüten bir pazar. Çin, Japonya, Kore... birçok ülke Amerika pazarına girerek büyüdü. O yüzden ben Türkiye için ekonomik olarak çıkış yolunun Amerika pazarı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Türk tekstil ürününün kalitesiyle bilindiğini, bu sebeple Hindistan veya Çin malı bir ürünün iki ya da üç katı fiyata satıldığında müşterinin bunu yadırgamadığını anlatan Eldemir, "Türk ürünlerine karşı burada pozitif bir algı var" ifadelerini kullandı.

Fuar köklü firmalara ev sahipliği yapıyor

Yılda iki kez yapılan NY NOW fuarı, yeni markaların yanı sıra uzun süredir devam eden köklü firmalara da ev sahipliği yapıyor.

Miami merkezli Phil Luangrath'in sahibi Favio Landeira, 1996'da kurulan lüks el yapımı çanta ve ev dekoru markasının yirmi yıldır aralıksız fuara katıldığını söyledi.

Renkli metal çiçeklerle bezenmiş vazo ve çevçevelerin sergilendiği stantta, aynı zamanda timsah derisinden el çantaları ve aslına uygun, gerçekçi metal kuş heykelleri de yer alıyor.

Babasının Güney Amerika'daki en büyük metal fabrikalarından birinin sahibi olduğunu anlatan Landeria, "Metal işçiliğiyle beş yaşında tanıştım, bununla büyüdüm." dedi.

Landeira, kuş heykellerini gerçek kuşları izleyerek yaptığını söyledi. "Gerçek kuşu çizeceğim heykelin hemen yanına alıyorum ve her hareketini takip ediyorum" diyen Landeira, Miami'deki meşhur sanat fuarı Art Basel için sekiz ay uğraşarak seksen bin dolar değerinde bir kuş heykelleri sergisi hazırladığını anlattı.

Fuarda yer alan firmaların ürün gamları büyük ölçüde benzer olsa da ürünleri imal etmede kullanılan malzeme yenilikçi el işçiliğini gözler önüne seriyor.

Merkezi Maine eyaletinde bulunan The Rope Co., tüm ürünlerini yerel halkın ıstakoz halatı adını verdiği kalın lifli denizci halatından üretiyor.

Firma sahiplerinden Hannah Rackliff, eşi Logan'ın dördüncü nesil ıstakoz halatı imalatçısı olduğunu ve bütün ürünlerin aile tarafından imal edilen halat kullanılarak elde örüldüğünü söyledi.

Mobilya eşya sergileri de fuarın yapı taşlarından birini oluşturuyor. NY NOW'un ilk gününde Meksika merkezli Polart Designs firması, nostaljik kenar işlemeli ve düğmeli koltuk tasarımlarını görücüye çıkardı.

Otuzdan farklı kumaş türü kullanarak dikilen ve çarpıcı pastel renk seçenekleriyle sunulan koltuk takımlarını tanıtan firmanın satış müdürü Federico Diaz, "Firmamızın temel fikri, müşteriye ürünleri çeşitlendirme ve zevklerine uygun biçimde değiştirme imkanı tanımak." diye konuştu.

Jüri değerlendirmesi sonucu en başarılı bulunan ürünler için birtakım ödüller ilan eden NY NOW fuarı, Çarşamba gününe kadar devam edecek.

KAYNAK: AA