Bebek odası nasıl döşenmeli?

Bebek odası, çocuğu olan yada olacak olan aileler için en önemli, en dikkat edilmesi gereken odaların başında geliyor.

Bebek odası nasıl döşenmeli?
Bebek odası nasıl döşenmeli?
GİRİŞ 20.01.2011 14:00 GÜNCELLEME 20.01.2011 14:00

Çocuk doktoru Kıpçak Tunçel, bebek odalarının dekorasyonlarıyla ilgili yapılan yanlışlar ve alınması gereken güvenlik önlemleriyle ilgili bilgiler verdi.

“Karyolanın yeri çok önemli”

Mesleğinde 30uncu yılı geride bırakan Uzman Doktor Kıpçak Tuncel, çocuk odasında dekoratiflikten, renk uyumu gibi kriterlerden önce güvenlik unsurlarının geldiğini belirtti. Tunçel: “ Herşeyden önce odanın iyi döşenmesi gerekir.

Bebek beşiği yada karyolasının hava cereyana maruz kalmayacak bir yere koyulması gerekiyor. Pencerenin altına gelmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Beşiğin kesinlikle tekerlekli olmaması gerekir. Eğer tekerlekleri varsada stoperlerle sabitlemek gerekir.” dedi.
 

“Havasız oda hastalıklara davetiye”

Odalarda ebeveynlerin genellikle havalandırma sistemini göz ardı ettiklerini söyleyen Tunçel: “En önemli konulardan biri de havalandırmadır. Çocuğunuzun soluduğu havanın içinde olan toz ve benzeri maddeler küçük yaşta solunum hastalıklarına yol açabilir.

Ve muayenehanemize gelen çocuklarımızdan bunu çok iyi gözlemleyebiliyoruz. Havasız oda her türlü hastalığa sebebiyet verebilir.

Havalandırma için açılan pencereler eğer çocuğunuzun erişilebileceği kadar aşağıdaysa mutlaka pencere emniyet kilitler, yine aynı şekilde açık cama eli sıkışmasın diye stoperler kullanılmalıdır. Kapısında mutlaka parmak sıkışmasını önleyici tertibatlar kullanılmalıdır.  Bir diğer önemli detay ise odanın mutlaka güneş almasıdır.

Çok fazla toz tuttuğundan dolayı zeminde halı ve benzeri ürünlerle kaplanmamalı ve doğal olarak kalmalıdır. Yine temizlenmesi kolay ve  pratik bir zemin malzemesi tercih edilmelidir. Elektrik prizleri buvat gibi elektrik enerjisinin geçtiği yerlere tıkaç gibi gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır.”dedi.
 

Aydınlatma:

Tunçel, ailelerin oda dekorasyonundaki aydınlatma aygıtlarıyla ilgili yapılan yanlışları şöyle değerlendirdi: “Aydınlatma sistemi direkt olarak elektrikle çalıştığından dolayı diğer odalarda tercih ettiğiniz abajur ve lambaderleri bu odadan uzak tutmanız gerekiyor.

Yüksek güçte  ve ısı veren aydınlatma sistemleri kullanılmamalı. Aydınlatma sistemi seçerken mutlaka ısı vermeyen, yüksek güçte olmayan, herhangi bir tehlikesi bulunmayan aydınlatma aygıtlarını seçmemiz gerekiyor.

Mesela yerden mümkün olduğu kadar yukarda çok fazla yüksek ışığı ve ısısı olmayan, tavana monte edilmiş aydınlatma sistemlerini tercih etmemiz gerekiyor. Herhangi bir şekilde bağlantı ve uzatma kablolarının açıkta, çocuğunuzun erilebileceği yerlerde olmaması gerekiyor.”
 

Yatak

Son olarak çocuğunuzun en çok vaktini geçirdiği yatak ile ilgi Uzman Doktor Kıpçak Tuncel şunları söyledi: “ Bebeğinizin ilk 8 ayına kadar vaktinin büyük bir çoğunluğunu beşikte geçirdiğini düşündüğümüzde, yatak tercihinin ne kadar önemli olduğunu anlamış oluyoruz.

Tercih edeceğiniz beşiğin keskin kenarları olmamasına özen gösterin. Diş çıkarma döneminde birçok şeyi ağzına sokup kemirdiği için kullanılan boyanın su bazlı bir boya olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. yatağın etrafında hava almadığından dolayı sentetik örtüler kullanmamanız gerekir.”



Hürriyet Emlak