Tarihi konaklar turizme katkıda bulunuyor

Aslına uygun olarak restore edilen tarihi konaklar turizme katkıda bulunuyor.

Tarihi konaklar turizme katkıda bulunuyor
Tarihi konaklar turizme katkıda bulunuyor
GİRİŞ 03.09.2011 11:09 GÜNCELLEME 23.10.2012 15:12

Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Temel Yalçın, aslına uygun olarak restore edilerek hizmete açılan Balyemez, Özdenoğlu, Hasan Fehmi Ataç konaklarının ilin sosyal hayatına katkı sağlarken, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yeri haline geldiğini söyledi.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane mimarisi içerisinde en ilgi çekici unsurlardan birinin tarihi konaklar olduğunu belirtti.

Tarihi Gümüşhane konaklarının geçmişin zengin kültür birikimini günümüze kadar taşıdığını ifade eden Yalçın, ''Bu konaklar, günümüzün şekilsiz, biçimsiz yapılarından çok farklıdır. Zamana meydan okur gibi günümüze dek ayakta kalmayı başarmış, mimari üslubu, çatısı, merdiveni, yapı malzemesi ve balkonuyla kültür mirasımız olan bu konaklarımızı gelecek kuşaklara taşımak en önemli görevimizdir'' dedi.

Balyemez, kentte Özdenoğlu, Hasan Fehmi Ataç, Erol Karabiber ve Zeki Kadirbeyoğlu konakları gibi 50'nin üzerinde tarihi konak bulunduğuna değinen Yalçın, ''Balyemez, Özdenoğlu, Hasan Fehmi Ataç konakları, Valiliğimizce aslına uygun olarak restore edilerek hizmete açılmıştır. Bu tarihi konaklarımız ilimizin sosyal hayatına katkı sağlarken, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yeri haline gelmiştir. Gümüşhane konakları il turizmine önemli katkılar sağlamaktadır'' diye konuştu.

Yalçın, ilin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'ndeki Zeki Kadirbeyoğlu Konağı'nın Gümüşhane Belediye Başkanlığınca, yine aynı mahallede bulunan ve bir dönem mescit ve okul olarak kullanılan binanın ise İl Özel İdaresince restore edilerek il turizmine kazandırılacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Geçmişin zarif edası ve vazgeçilmez özenini taşıyan, kendi hayat biçimimizin, gelenek ve inançlarımızın oluşturduğu eski Gümüşhane konakları, kültür mirasımız içinde seçkin bir yere sahiptir. Bu amaçla kamu kurumlarının tarihi konakları restore edilmesi, şehrimizde yeni bir anlayışa da öncülük etmiştir. Mülkiyetinde taşınmaz kültür varlığı bulunan kişiler Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik uyarınca evlerinin restorasyonunu yaptırmaya başlamıştır. Yönetmeliğe göre bugüne kadar müdürlüğümüzce iki konağa proje uygulama yardımı, 7 konağa proje yardımı sağlanmıştır. Bu konuda mülkiyetinde korunması gerekli kültür varlığı bulunduran gerçek ve tüzel kişilerin müracaatını bekliyoruz.''

AA