Dönüşümde 3 milyar dolar tasarruf etmek mümkün!
Yaklaşık 7 milyon binanın yıkılıp yeniden enerji verimliliği, deprem yönetmeliği ve yeşil binakriterleri gözetilerek inşa edileceği kentsel dönüşüm hareketi sonucunda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf sağlamak mümkün.
Mevcut yaşlı bina stoğuna bakıldığında yüzde 85'inde ısı yalıtımı olmadığı görülüyor.
Blue'Safe Mavi Kale yöneticileri, kentsel dönüşümün tam da bu noktada önemli bir kurtarıcı olabileceğine dikkat çekiyor. Kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılacak binalar, yönetmelikler gereği ısı yalıtımlı olarak inşa edilmek zorunda. Bu da hem bireylerin hem de ülke ekonomisinin tasarruf edeceği anlamına geliyor; ancak her ısı yalıtımı uygulaması bina ömrü boyunca performans sağlamıyor. Standartlara uygun, CE Belgeli, bölgesel iklim koşullarına uygun kalınlıklarda sert köpükten yapılmış ısı yalıtım levhaları ile binaların mantolanması halinde enerji giderlerinden yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün.
Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer, "Ülkemizde 17 milyon konutun yüzde 85'i hala yalıtımsız. Bu binaları ısıtmak ve soğutmak için yüzde 50 daha fazla enerji tüketiyoruz. Isı yalıtımı olmayan binalarda oturanlar zamlarla birlikte iyice yükselen doğalgaz ve elektrik faturalarıyla boğuşuyor. Ülke olarak da yalıtımsız binalar yüzünden her yıl ortalama 7,5 milyar doları havaya savuruyoruz. Bunun yanı sıra çevreyi de hızlı bir şekilde kirletiyoruz. Kentsel dönüşümde yenilenecek binaların ısı yalıtımlı olmasıyla ülkemiz her yıl 3 milyar dolar tasarruf sağlayacak. Enerjiyi daha verimli kullanarak da gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakacağız" diye konuştu.
Kalekim Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş ise şunları söyledi: "Kentsel dönüşümle birlikte yıkılacak olan tüm binalar TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardı gereğince ısı yalıtımı yapılarak inşa edilmek zorunda. Burada önemli olan nokta yeni inşa edilecek binaları geleceğin 40- 50 yılını düşünerek inşa etmek ve buna göre binaların ısı yalıtımını yapmak. AB ülkeleri yüzde 95'lere varan oranda düşük enerjiyle sıfır emisyon salınımını yakalayan Pasif Evlere yani yıllık enerji tüketimi 15 kWh/ m2'nin altında olan binalara geçmeye hazırlanıyor. Türkiye olarak biz de kentsel dönüşümle binalarımıza kalın mantolar giydirerek enerjiden maksimum oranda tasarruf elde edebilir ve dünyaya örnek olabiliriz."