TOKİ yabancılara yazlık yapacak

TOKİ, yabancılar için inşa edilecek tatil köyü ve yazlıklar için Maliye’den 416 adet arazi talep etti. Maliye, TOKİ’ye bedelsiz arazi verecek, karşılığında da satış gelirlerinin yarısını alacak.

TOKİ yabancılara yazlık yapacak
TOKİ yabancılara yazlık yapacak
GİRİŞ 22.09.2010 14:34 GÜNCELLEME 22.09.2010 14:34


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yabancılar için inşa edilecek tatil köyü ve yazlıklar için Maliye Bakanlığı’ndan 416 adet arsa ve arazi talebinde bulundu.

Kamuoyunda İspanya modeli olarak da adlandırılan projede, yabancılara yönelik yazlık ve tatil köyleri, Aydın, Muğla, İzmir, Bursa, Antalya, Balıkesir ve Adana’da inşa edilecek. TOKİ, bu illerde gerçekleştireceği projeler için Maliye Bakanlığı’ndan 416 adet arsa ve arazi istedi. Maliye’den Bursa’da merkez ilçe Nilüfer’de bir, Karacabey-Kurşunlu’da ise beş olmak üzere altı adet, Muğla’da Milas-İsmetpaşa’da iki, Bodrum-Ortakent’de de bir olmak üzere üç, Balıkesir’de de yine Burhaniye-Çoruk’ta iki, Edremit-Zeytinlik- Altınkum’da da bir olmak üzere üç arazi talep edildi. Proje kapsamında Aydın’da Kuşadası-Türkmen’de 1, Didim-Akbük’te de dokuz olmak üzere 10 parça arazi isteyen TOKİ, Antalya’da ise Finike-Kale-Kordon’da 334 adet taşınmaz üzerinde villa ve tatil köyü inşaatı için Maliye’ye başvurdu.

TOKİ’nin İzmir’de gerçekleştireceği projeler için de Maliye’den Çeşme’de 29, Karaburun’da ise 29 adet taşınmaz istendi. Adana’da inşa edilecek yazlık ve tatil köyü için seçilen yer Yüreğir-Köprülü olarak belirlendi ve burada da iki parça taşınmazın devri için Maliye’ye müracaat edildi.

Protokol imzalandı

Maliye Bakanlığı’ndan istenen yerlerle ilgili değerlendirme çalışmaları devam ederken, TOKİ’nin talep ettiği taşınmazların toplam büyüklüğü de 8 milyon 776 bin 550 metre kare olarak tespit edildi. Bu yerler içinde en geniş arazinin 4 milyon 272 bin 46 metre kare yüzölçüme sahip Milas-İsmetpaşa’daki arazi olduğu belirtildi.

Yabancılara mülk satışında İspanya Modelinin Türkiye’de de hayata geçirilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasında bu yılın mart ayında bir protokol imzalanmıştı. Protokol uyarınca, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye devredilen Hazine taşınmazları üzerinde ‘arsa karşılığı gelir paylaşımı’ yoluyla villa kent ve tatil köyleri inşa ettirilecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın İspanya’da yaptığı incelemelerin ardından hayata geçirilmesini istediği proje kapsamında inşa edilecek konutlar, yurtiçi ve yurtdışında pazarlanacak.

Radikal